10 Коледни мита – разкрити

Коледа е най-странното време от годината, когато хората с радост правят странни неща. Много често обаче, хората уверено твърдят, че знаят точно защо ги правят.

Колко пъти сте чули някой да казва „Знаеш, че това е напълно езическо, нали?“, сякаш оскъдно записаната езическа история и действия на Северозападна Европа е нещо, с което те са запознати.

Истината е, че обикновено си нямаме и на идея откъде идват тези така любопитни традиции по Коледа. Ето обаче 10 Коледни мита:

1. Кока-Кола създала съвременния Дядо Коледа като част от рекламна кампания

Това е историята, която винаги чувате на вечерни партита. Тя кара говорителя да изглежда умен и циничен. Само че историята не е вярна. Кока-Кола наистина започнала да използва Дядо Коледа през 1933, но той бил изобразяван почти винаги с червен цвят още от ранния 19 век и повечето от съвременния му облик бил създаден от карикатуристът Томас Наст през 1870.

Дори и да посветите търсенето си на Дядо Коледа в Американските реклами за напитки, вие ще намерите един доста съвременен Дядо Коледа на постерите за “White Rock”, които били пуснати през 1923г.

2. Джингъл белс е есенцията на Коледа

Само че не е. Джингъл Белс е написана от Джеймс Пирпонт през 1857г. Той бил Американец и песента оригинално наречена „One Horse Open Sleight” се отнасяла за Денят на Благодарността и за забавата през зимата.

3. Библията ни казва, че е имало три мъдри човека

Не, не ни. Матю 2:1 ни казва, че

„А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Йерусалим.“.

Забелязахте ли думата „три“? И аз не. В Библията никога не се е споменавало колко “Magi” е имало, а само, че са били повече от 1. Може да са били и 200, кой знае? „Magi”, всъщност са били Зороастрийци. Те били известни с това, че практикували мистериозни изкуства и точно от там идва съвременната дума „Magic” (Магия).

4. Коледа е просто Християнската версия на Римския фестивал „Сатурналии“

Сатурналии оригинално се провеждал на 17 Декември, а по-късно бил удължен и продължавал чак до 23 Декември. Той никога обаче не споделял дата с Коледа. Имало е Римски фестивал на 25 Декември и той е бил фестивалът на Sol Invictus (Непобедимото Слънце). Имало е много Римски фестивали през годината (над 200) и нито „Непобедимото слънце“ нито „Сатурналии“ имат нещо общо с Коледа.

5. Добрият крал Венцеслас

Името е дълго три букви и носи два проблема в себе си. Въпреки, че крал Венцеслас е съшествувал, то той не е бил крал и не е наричан Венцеслас. Неговото име било Вацлав и той бил херцог, а не крал, на Бохемия (в днешно време Чехия) през 10 век. Той може да е бил добър.

Въпреки това, може би хората са го виждали през розови очила след като престолонаследникът Болеслав Страшни, неговият брат, се качил на трона. Той наистина заслужил името си, не само защото убил Вацлав, за да достигне до трона. Скоро, легенди за добрината на Вацлав се разпространили и станали толкова популярни, че дори след смъртта си той бил провъзгласен за крал от Ото Велики.

6. Целувката под имела произхожда от Викингите

Историята е следната: След като скандинавския бог Балдр бил убит от стрела направена от имел, неговата майка, богинята Фриг, се заклела, че растението никога повече няма да навреди на никого, а вместо това ще подтиква към целувки. Това обаче не се намира никъде в скандинавската митология.

Е, стрелата от имел да, но реакцията на Фриг няма нищо общо с целувки и всичко общо с измъчването на убиеца на Балдр вовеки. Имела е Английска традиция. Била е малко разпространена през 1719, когато Сър Джон Колбач написал цяла книга за растението и традициите асоциирани с него. През 1786г. обаче става достатъчно известно, за да участва в песен от вече забравения мюзикъл „Две за Едно“.

7. Коледа започва по-рано всяка година

Няма нищо свързано с датата на раждане на Иисус в Библията. Най-ранните калкулации, направени през втори век, мислели, че той се родил през Март, така че закъсняваме с около 9 месеца.

8. Песента „Hark The Herald Angels Sing”

Това не е първата фраза от химна; това дори не е и фраза от химна, поне според човека, който го е написал. Чарлз Уесли написал химн, който започвал с думите „Hark how all the welkin rings/Glory to the king of kings”. Друг проповедник обаче, наречен Джордж Уайтфилд публикувал версията с фразата, която всички вече знаем. Уесли реагирал, като казал, че хората са добре дошли да ре-публикуват неговите химни, стига да са така, както са създадени..

9. Адвента започва на 1-ви Декември

Адвента започва от най-близката неделя до Денят на Свети Андрей Първозвани на 30 Ноември. Така че, тази година, Адвентът би трябвало да е започнал на 27 Ноември. Идеята, че започва на един и същи ден всяка година е била дадена от производителите на Адвент календари, за да могат да използват един и същ дизайн всяка година и да продават стара стока.

10. Принц Алберт създал Коледното дърво (или поне го внесъл във Великобритания)

Този мит би изненадал Кралица Виктория, която имала Коледно дърво като дете. А също така и Немската имигрантска популация в Манчестър през ранният 19 век. Виктория и Албърт популяризирали коледното дръвче, когато били снимани с такова в „Illustrated London News” през 1848г. Имало само едно записано в историята коледно дърво в Англия и то през 1444г., но никой не знае какво правило там.