10 прости съвета за по-лесно преминаване на психотехнически тестове

Психотехниката навлиза все повече в ежедневието ни. От телевизионните предавания, до кандидатстването за работа, хората все повече обръщат внимание на психологическите състояния, като показателен критерий за човека.

Професорът и психолог – Ангел Фернандес дава няколко много ценни съвети за справяне с теста и правилна подготовка. Според него:

“ Психотехническите тестове са все по-често срещани в процеса на подбор, тъй като с тях е възможно да се получи психологически профил на кандидата. Като цяло кандидатите за работа се чувстват заплашени от този вид тест, защото не знаят много добре какво ще се справят. Много добри профили се отхвърлят в началните фази на процеса, тъй като те не преодоляват страшните психотестове, често защото правят грешки, които лесно биха могли да бъдат избегнати с малко подготовка и след проста серия от насоки „

Съвети за преодоляване на стреса и насочване към отлична подготовка:

  1. Бъдете амбициозни . Не забравяйте, че всеки е конкурент на всекиДа преминеш опозиция или да преминеш процедура за подбор не е достатъчно, за да направиш добре изпита си, трябва да получиш по-добър резултат от останалите кандидати. Не се задоволявайте със „попълнете теста“, опитайте да получите максималния резултат.
  2. Практикувайте много. Много хора са объркани за пръв път, когато са изправени пред психотехнически тест, което намаля тяхното представяне. Премахнете изненадващия фактор. Правете тестове с помощта на различните книги и упражнения, които съществуват на пазара. Направете рутинна работа с няколко дни всеки ден, от всички видове и повторете тези, в които получавате най-лошите резултати. С практиката резултатите могат да се подобрят с около 30%.
  3. Доверете се . Самочувствието е свързано със самоефективността. Не отивайте на изпита с отрицателно отношение или се откажете преди да започнете. Проверете нервите си и се убедете, че можете да преминете теста. Самочувствието е тайна на успеха. Както казва Даниел Коулман: „Оптимизмът е великият мотиватор“.
  4.  Отидете на теста по навреме, отпочинали и спокойни . Не се подлъгвайте, че полятият изпит е взет изпит, защото ако отидете на тест, изчерпани физически и / или умствено, вашето изпълнение ще бъде по-ниско. Използвайте достатъчно време за сън през нощта, яжте лесно усвоявани храни, отидете известно време преди теста и избягвайте стимуланти като кафе, алкохол или лекарства.
  5. Слушайте и / или прочетете внимателно инструкциите , предхождащи всеки тест, и се уверете, че сте ги разбрали правилно. Преди да започнете да отговаряте, трябва да сте наясно какво да правите. Следвайте инструкциите дума по дума. Особено, ако трябва да отговорите на оптичен лист за четене : ако не го направите на правилното място и форма, вашите отговори ще бъдат автоматично отменени.  
  6. Преди да започнете, направете общ поглед на целия тест. Това ще представлява приблизителна представа за разширението, съдържанието, трудностите и т.н. Това ще ви помогне да разпределите времето си правилно и да настроите скоростта на отговор въз основа на него.
  7. Работете без прекъсване или разсейване . Тестовете за правоспособност и обща интелигентност имат ограничено време за завършване. Започнете да работите, когато бъде подаден сигнала, и не губете време. Работете бързо, но и безопасно. Не се обезсърчавайте, ако даденото време не отговори на всички въпроси. Тестовете се изчисляват така, че само 3% от кандидатите могат да отговорят на всички въпроси.
  8. Ако някой въпрос ви затруднява, оставете го . Не прекарвайте прекалено много време по какъвто и да е въпрос, тъй като всички отговори имат еднаква стойност. Забавянето прекомерно в един въпрос означава, че ще остави останалите без отговор. Като се опитвате да получите точка, можете да загубите няколко. Ако в края на упражнението има време, опитайте отново да разрешите проблемите, които сте останали без отговор.
  9. Опитайте се да не грешите в отговорите си, тъй като грешките обикновено отстъпват . Обикновено всеки успех добавя точка и всяка грешка изважда 0.33 точки. Поради това е за предпочитане да се остави въпрос без отговор, отколкото да се отговори на случаен принцип.
  10. В въпросите за личността, бъдете честни , не се опитвайте да давате фалшиви изображения. Те обикновено включват скала на искреност и това е първото нещо, което изследователят ще прочете. Ако не достигне определено ниво, те няма да продължат да четат останалите отговори, тъй като смятат, че не са били искрени и че затова резултатите от тях не са валидни.