10 симптома, които не бива да пренебрегваме

Понякога всички можем да си позволим да бъдем малко хипохондрици, но когато става дума за тези симптоми, трябва наистина да им обърнем сериозно внимание…

Ако се притеснявате, че даден симптом може да е признак на конкретен здравословен проблем, задължително се обърнете към вашия лекар. Никога не игнорирайте опасните симптоми, особено тук посочените. Ако не сте сигурни дали симптомът е опасен или не, задължително се консултирайте с лекаря специалист.

#1 Болка в областта на гърдите

Не пренебрегвайте гръдната болка, която може да се появи изведнъж, независимо дали сте в състояние на покой или движение. Усещането за натиск върху гръдния кош може да е признак както за нещо безобидно – стрес или лошо храносмилане, така и да алармира за сериозен здравословен проблем – ангина или предстоящ инфаркт. Ангина, придружена с повтарящи се болки в гърдите, обикновено е сигнал за заболяване на коронарната артерия.

#2 Перманентно чувство на умора

По-голямата част от състоянията, свързани с усещането за умора и отпадналост, нямат основание за притеснение. Ако те обаче нямат връзка с липсата на сън или с прекалената натовареност, и продължават прекалено дълго, трябва да се консултирате със специалист.

#3 Необяснимо отслабване

Никога не пренебрегвайте състояние от подобен характер. Ако забележите, че отслабвате на тегло без видима и основателна причина, непременно се обърнете към вашия лекар. Имайте предвид, че неочакваната загуба на тегло може да се окаже първият признак на сериозно заболяване. Затова в никакъв случай не отлагайте консултацията със специалист.

#4 Лесно кръвонасядане

Лесното кръвонасядане представлява лесна поява на кръвоизливи и синини по тялото при леки травми. Въпреки че съдовете на кожата и кръвоносните стават по-крехки с възрастта, в резултат на което подобни симптоми зачестяват, добре е да си направите изследване на кръвта. В случай обаче, че забележите значителни синини без очевидна причина (особено ако венците ви кървят), изследванията са задължителни.

#5 Затруднено преглъщане

В медицината трудното преглъщане се нарича дисфагия. В най-добрият случай подобен симптом може да бъде резултат на киселини в хранопровода, предизвикани от консумацията на месо и хляб. Ако обаче имате проблеми с преглъщането на течности, консултацията с лекар е задължителна.

#6 Ректално кървене

Ректалното кървене никога не трябва да се пренебрегва. Въпреки че най-честата причина за него са хемороидите, диагнозата трябва да бъде поставена не от вас, а от лекар. Ректалното кървене може да е свързано с промяна в навиците на червата и въпреки че всички ние имаме дни, когато стомахът ни не е редовен, ако това продължи повече от две седмици, непременно трябва да му се обърне внимание.

#7 Кръв в урината

Известен като хематурия, този симптом понякога се дължи на водни инфекции, но той също така може да е признак на новообразувания в пикочния мехур. Ако подобно явление не е свързано с болка по време на уриниране, основания за притеснение няма. В противен случай обаче трябва задължително да се обърнете към лекар и да си направите изследване на урината.

#8 Главоболие

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Всички изпитваме главоболие в някакъв момент. Обикновено обичайните причини са него са умора, дехидратация, стрес или неправилна стойка. Ако обаче главоболието не се повлиява и не отминава след вземане на болкоуспокояващи, свързани са с гадене и повръщане, пречат на нощния сън или водят до замъглено зрение, в никакъв случай не го пренебрегвайте.

#9 Необичайно вагинално кървене

Всяка жена, която има неочаквано кървене след менопаузата или след полов акт трябва да се изследва. Има много възможни доброкачествени причини за този проблем, но и редица тревожни такива, и в случай на съмнение консултацията с лекар е задължителна.

#10 Жълтеница

Жълтото оцветяване на очите и кожата никога не е нормално явление и трябва винаги да се оценява. Това може да се дължи на редица проблеми, вариращи от относително безвредни до сериозни, каквито са например вирусните инфекции на черния дроб, цирозата и туморите.