10 закона, които Кралица Елизабет II може би не спазва

Елизабет II, която държи първенството за най-дълго управлявалия монарх, може да си позволи да не спазва някои правила и закони.

Английската кралица, която се радва на безупречен имидж, а скандалите около нея по-скоро са изключение, има някои сериозни привилегии, на които може да се порадва.

Сами преценете дали Нейно величество би се възползвала от подобни права.

10. На Елизабет II не ѝ се налага да спазва ограниченията на скоростта

Никой не е виждал кралицата да лети с колата си по шосето, но чисто технически, тя има това право. Всички правила за ограничение на скоростта в цяла Великобритания могат да бъдат потъпкани, но разбира се тя не се възползва от това си право.

9. Кралицата няма нужда от шофьорска книжка

Въпреки че всички свидетелства за правоуправление на МПС във Великобритания са издадени в името на Кралицата, тя няма нужда да притежава такова. Тя дори не трябва да издържи шофьорски изпит или да взима уроци по кормуване. При все това тя е много добър шофьор и по време на Втората световна война е карала линейка.

8. Няма нужда и от паспорт

Случаят е същият като с шофьорската книжка. Тя няма нужда от паспорт, но това няма да я спре да пътува. Тя е един от малкото хора в света, които не трябва да притежават никакъв официален документ за самоличност

7. Тя има право да не дава информация

Във Великобритания, както в повечето страни, има свобода на информацията, която позволява на пресата и обществеността да задава всякакви въпроси. Но Кралското семейство използва властта си да блокира това да стига до тях. Просто те са свободни в избора си и могат да не дават никаква лична информация.

6. Може да не плаща данъци

Всички граждани на Великобритания трябва да плащат данъци в зависимост от техните доходи. Кралицата е изключение от правилото. Но все пак тя доброволно плаща данъци от 1992 г. насам.

5. Кралицата има право да започне война

По принцип кралицата може да обяви война на всяка страна във всеки един момент. Де факто обаче тези решения се взимат от парламента, но официално те трябва да получат разрешение от кралицата.

4. Тя не може да бъде съдена

Според закона е невъзможно кралицата да бъде съдена. Освен това тя има правото да не дава показания в съда и разбира се не може да бъде разследвана.

3. Тя е защитникът на всички деца

Кралица Елизабет II е официалният пазител на всички деца във Великобритания. По принцип тя може да вземе детето на някого, за който се съмнява, че не се грижи за него. Но това, разбира се, не се е случвало никога.

2. Може да влезе необезпокоявана в чужда собственост

При определени обстоятелства, напр. извънредно положение, кралицата има правото да влезе с взлом в нечия собственост. Звучи малко страшно, но изглежда, че може да ѝ се има доверие.

1. Кралицата може да погази всеки закон

Може би трябваше да започнем с това, но пък така изобщо нямаше да е интересно. Всъщност Нейно величество буквално е над закона. Тя може да наруши всяко правило. Но всъщност тя е доста старомодна в това отношение.