13 навика на изключително харесваните хора

Прекалено много хора приемат погрешното схващане, че да си харесван се дължи на вродени по рождение характеристики, които няма как да се научат и които принадлежат само на неколцина късметлии — добре изглеждащите, много общителните и невероятно талантливите.

Лесно е човек да стане жертва на това погрешно схващане. Да бъдеш харесван всъщност е изцяло под твой контрол и е въпрос на емоционален интелект.

От Forbes са подбрали някои ключови начини на поведение на, които емоционални интелигентните хора следват и които го правят толкова харесвани. Ето ги и тях:

Те задават въпроси

Най-голямата грешка, която хората правят, когато става въпрос за изслушването е, че те са толкова концентрирани върху това какво ще кажат след това или как това, което отсрещният човек казва ще ги засегне, че просто не успяват да слушат какво се казва. Думите излизат силно и ясно, но значението се губи .

Един просто начин да избягваме това е като задаваме много въпроси. Хората обичат да знаят, че слушате, а понякога нещо просто като изяснителен въпрос показва не само, че слушате, но и че вниквате в чутото. Ще бъдете изненадани колко уважение и оценка ще получите като задавате въпроси.

Те прибират телефоните си

Нищо няма да отблъсне някой от вас така както SMS по средата на разговора или дори бърз поглед към екрана му. Когато се ангажирате с разговор, концентрирайте цялата си енергия върху него. Ще откриете, че разговорите са по-приятни и ефективни, когато се потопите изцяло в тях.

Те са неподправени

Да си неподправен и истински е важно, за да те харесват. Никой не харесва фалшивото. Хората гравитират към тези, които са неподправени, защото знаят, че могат да им се доверят. Трудно е да харесваш някого, когато не знаеш кой е наистина и как се чувства всъщност.

Харесваните хора знаят кои са. Те са достатъчно уверени, за да се чувстват комфортно в собствената си кожа. Като се концентрирате върху това, което ви движи и ви прави щастлив като човек, ставате много по-интересен, отколкото, ако се опитвате да печелите хората като правите избори, които си мислите, че ги накарат да ви харесват.

Те не дават оценки

Ако искате да сте харесвани, трябва да сте свободомислещи. Когато си свободомислещ това те прави по достъпен и интересен за другите. Никой не иска да разговаря с някой, който вече си е формирал мнение и не иска да слуша.

Да си свободомислещ е от съществено значение на работното място, където достъпността означава достъп до нови идеи и помощ. За да елиминираш предварителните представи и преценки, трябва да гледаш на света през очите на другите. Това не налага да вярваш в това, в което те вярват или да одобряваш поведението им, а просто да спрете да давате оценки достатъчно дълго време, за да ги разберете наистина. Само тогава можете да им позволите да бъдат това, което са.

Те не търсят внимание

Хората избягват тези, които отчаяно търсят внимание. Не е нужно да развивате характер на голям екстроверт, за да ви харесват. Да е приятелски настроен и внимателен е всичко, от което човек има нужда, за да печели хората. Когато говорите с приятелски, уверен и стегнат тон, ще откриете, че хората са много по-внимателни и податливи на убеждение, отколкото ако се опитвате да им покажете, че че сте важни.

13 навика на изключително харесваните хора

Те са последователни

Малко неща могат да ви правят по-нехаресвани от това да сте навсякъде. Когато хората контактуват с вас те искат да знаят с кой си имат работа и каква реакция могат да очакват. За да сте постоянни трябва да сте надежди и да правите така, че дори и когато настроението ви се мени, това не се отразява на начина, по който се отнасяте с другите хора.

Те използват положителни знаци от езика на тялото

Ако опознаете жестовете си, начина на изразяване и тона на гласа (и направите така, че те да са положителни), това ще привлича хората към вас както мравки към пикник. Харесваните хора използват ентусиазиран тон, поддържат зрителен контакт и се накланят към човека с когото говорят. Положителният език на тялото може да направи разликата в един разговор.

Вярно е, че понякога начинът, по който казвате нещо може да е по-важен от самите думи.

Оставят силно първо впечатление

Проучвания показват, че повечето хора решават дали ви харесват или не в рамките на първите седем секунди, след като ви срещнат. След това те прекарват останалата част от разговора като вътрешно оправдават първоначалната си реакция. Това може да звучи ужасяващо, но като го знаете може да се възползвате от него, за да ви харесват повече. Първото впечатление е свързано с езика на тялото. Изправената стойка, здравото ръкостискане, усмивката и повдигнатите рамене ще ви гарантират добро първо впечатление.

Те поздравяват хората по име

Вашето име е съществена част от вашата идентичност и усещането е страхотно, когато хората го използват. Харесваните хора използват имената на другите всеки път, когато ги срещнат. Не би трябвало да използват нечие име само, когато го поздравявате. Проучвания показват, че хората се чувстват утвърждение когато човекът, с когото разговарят ги назовава по име по време на разговора.

Ако помните лица, но не и имена, опитайте да превърнете запомнянето на имената на хората в игра за мозъка. Когато се запознавате с някого не се притеснявайте да попитате за името втори път, ако сте го забравили.

Те се усмихват

Хората естествено (и подсъзнателно) отразяват езика на тялото на човека, с когото говорят. Ако искате хората да ви харесват, усмихвайте им се по време на разговор и те подсъзнателно ще ви върнат услугата и ще се почувстват добре в резултат на това.

Знаят кога да се се разкрият

Внимавайте и избягвайте да споделяте лични проблеми и признания прекалено бързо, тъй като това ще ви заклейми като мрънкало. Харесваните хора позволяват на другия да ги насочва кога е подходящото време да се разкрият.

Те знаят как да докосват

когато докосвате някого по време на разговор, вие освобождавате окситоцин в мозъка им, хормон, който кара мозъка им да ви свързва с доверие и редица други положителни чувства. Обикновено докосване по рамото, прегръдка, или приятелско ръкостискане е всичко, което е необходимо за освобождаването на окситоцин. Разбира се, трябва да докосвате подходящия човек по подходящия начин, за да освобождавате окситоцин, тъй като нежеланото или неуместно докосваме има обратен ефект. Просто помнете отношенията се градят не само върху думи, но и от общите чувства на хората един към друг.

Те балансира страстта и забавленията

Хората гравитират към тези, които имат страст. Имайки предвид това, за страстните хора е лесно да бъдат възприети като прекалено сериозни или незаинтересовани, защото имат склонност да бъдат поглъщани от работата си. Харесваните хора балансират страстта си със способността да се забавляват. На работа те са сериозни, но се държат приятелски. Те свеждат до минимум приказките за убиване на време и клюките и вместо това се концентрират върху съдържателното общуване с колегите си. Те помнят какво сте им казали вчера или миналата седмица, което показва, че за тях сте също толкова важен, колкото и работата им.

Събират всичко в едно

Харесваните хора са безценни и уникални. Те създават контакти с лекота, насърчават хармонията в офиса, извличат най-доброто от всички около тях и като цяло изглежда се забавляват най-много. Добавете тези умения към своя репертоар и гледайте как ще привлекателността ви ще скочи до небесата!