15 души, които промениха света

Кого смятате за най-вдъхновяващия човек на всички времена? Мартин Лутър Кинг? Нелсън Мандела?

Има много велики исторически фигури, които са допринесли за света през вековете и би било много трудно (ако не и невъзможно) да се изберат онези, чието въздействие върху събитията в света е най-голямо. Но все пак сред тях има и такива, които правят нещо много повече, те променят света.

От Чарлз Дарвин до Далай Лама, ето някои от тях:

Чарлз Дарвин

Известен английски природоизследовател, геолог и биолог, Чарлз Дарвин излезе с теория, която ни накара да преосмислим нашето място в света. Знаейки за еволюция чрез естествения подбор, идеята му, че всички видове живот (включително хората) са се развили от обикновените примати, разтърси целия свят. Дарвин публикува своята теория за еволюцията с убедителни доказателства в своята революционна книга за произхода на видовете през 1859 г.

Тим Бърнарс – Лий

Роден през 1955 г., Тим Бърнърс-Лий е английски инженер и компютърен учен, най-известен като изобретател на World Wide Web. Понякога наричан още „бащата на Интернет“, Бърнърс-Лий проектира и създава първия уеб браузър. Благодарение на него технологиите променят начина, по който се създава и използва информация завинаги.

Гаутама Буда

Също известен като Сидхарта Гаутама, Гаутама Буда е духовен водач, чиито учения се основават на будизма. Буда е роден като принц през 6 век пр. Хр. Въпреки това, когато пораства, той напуска двореца и се отдава на аскетизъм. След години на строго съзерцание и медитация той намира Просвещението и става Буда. Чрез будизма той е повлиял на живота на милиони хора по целия свят.

Хенри Дюнан

Успешен швейцарски бизнесмен и предан социален активист, Хенри Дюнан е познат като първия носител на Нобелова награда за мир през 1901 г. По време на бизнес пътуване през 1859 г. Дюнан вижда ужасните последици от битката при Солферино в Италия (френската армия на Наполеон срещу австрийската армия на Франц Йосиф I). В отговор на жестокостите, на които е бил свидетел, основава Червения кръст през 1863 г. Женевската конвенция (приета през 1864 г.) също се основава на неговите хуманитарни идеи.

Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн се смята за един от най-уважаваните и влиятелни учени на всички времена. През целия си живот той измисля редица интересни и революционни концепции, идеи и теории. Теорията на относителността обаче го направи една от най-великите исторически фигури, които променят света. Дори и сега, век по-късно, теорията му променя начина, по който мисли съвременната научна общност.

Леонардо да Винчи

Трудно е да се опишат всички начини, по които Леонардо да Винчи променя света. Този италиански ренесансов гений повлиява с толкова много неща през живота си – от скулптурата и живописта до архитектурата, музиката, математиката и анатомията към инженерството и т.н. Смятан за един от най-големите таланти, които някога са живели на Земята, той има редица революционни изобретения, включително парашута, хеликоптера, резервоара и ножиците.

Христофор Колумб

Известен италиански изследовател, навигатор и колонизатор, Христофор Колумб не е първият европеец, който достига до Америките, но пътуванията му поставят началото на период на безпрецедентно проучване, завоевание и колонизация, продължила няколко века. Пътуванията на Колумб до Новия свят повлияват върху географията по това време, тъй като се смята, че Земята е плоска и че няма нищо извън Европа.

Мартин Лутър Кинг

Една от най-влиятелните фигури на 20-ти век, Мартин Лутър Кинг-младши е най-известен с ненасилствената си кампания срещу расизма (за която получава наградата за мир от 1964 г.). Неговата визия за обществото, в която расата не е важна за това как хората да бъдат третирани, е вдъхновила милиони хора по целия свят. Той също играе ключова роля в развитието на гражданските права, използвайки ненасилствено гражданско неподчинение, основаващо се на неговите християнски вярвания и философията на Ганди.

Бил Гейтс

Основател на Microsoft, иконичната технологична компания,  Бил Гейтс, е най-богатият човек в света повече от две десетилетия. Напоследък обаче той е по-известен като отдаден филантроп, отколкото бизнесмен. Гейтс направи компютрите по-достъпни за всички, стимулирайки възхода на пазара на домашни компютри, и сега е решен  всеки в света да има достъп до интернет. Той също така работи по проекти, насочени към борба с глобалното затопляне и неравенството между половете.

Зигмунд Фройд

Известен австрийски невролог и основател на психоанализата, Зигмунд Фройд промени начина, по който всички мислим за себе си чрез уникалното изследване на тайнствения свят на подсъзнанието. С въвеждането на нови техники за изследване на несъзнателния ум, Фройд предоставя полезни инструменти за разбиране на тайните желания на масите.

Майка Тереза

Римокатолическа монахиня и мисионерка, Майка Тереза посвещава почти целия си живот на помощ на бедни, болни, хора с увреждания и сираци. Тя основава Мисионерите на благотворителността – римокатолическа религиозна конгрегация, която сега е активна в повечето страни по света. Носител на Нобеловата награда за мир от 1979 г., Майка Тереза е канонизирана през 2016 г. (19 години след смъртта си) от папа Франциск.

Стивън Хокинг

Един от най-известните и уважавани съвременни учени, Стивън Хокинг направи огромен принос в света на науката (особено на космологията). Това, което прави неговите успехи още по-впечатляващи, е фактът, че той страда от рядка, бавно прогресираща болест, известна като амиотрофична латерална склероза (ALS), която го прави напълно парализиран. Въпреки ужасната болест, Хокинг все още продължава изследванията си, за да разберем по-добре света.

Далай Лама

Носител на Нобелова награда за мир, 14-я Далай Лама, е известен със своята будистка мирна философия, основана на почит към всички живи същества и идеята за универсална отговорност, която обхваща както човека, така и природата. Сегашният тибетски лидер винаги е бил готов да постигне компромис и да търси помирение. Той също така е бил силен поддръжник на правата на жените, диалога между религиите и екологията.

Нелсън Мандела

Южноафрикански революционер, политик, филантроп и бивш президент на Южна Африка (1994-1999 г.), Нелсън Мандела е наистина трансформираща сила в историята на Южна Африка и света. Въпреки че е бил в затвора в продължение на почти 26 години, Мандела никога не губи вяра в спечелването на свобода за южноафриканския народ. Неговата неуморна работа за мирно прекратяване на режима на апартейда и демокрацията вдъхнови милиони хора по целия свят и му спечели Нобеловата награда за мир през 1993 г.

Исус от Назарет

Централна фигура в християнството, Исус от Назарет е променил света по толкова много начини, че често се смята за най-влиятелната и вдъхновяваща фигура на всички времена. Днес над 2.4 милиарда християни следват неговите идеи и учения. Състраданието и универсалната загриженост на Исус за страданията, смирението и прошката са в противоречие с това, което повечето от древните цивилизации смятат за добродетели, но именно това му спечелва толкова много последователи.