16 факта, които не знаеш за „Принцесата на народа“

Днес се навършват 19 години от смъртта на принцеса Даяна, която загина на 31 август, 1997 година в катастрофа в тунел под река Сена в Париж. Тогава медиите обвиниха за инцидента папараците, които следвали колата на принцесата, а по-късно става ясно, че шофьорът на автомобила Хенри Пол е употребил алкохол. Смъртта на Даяна получи невероятен обществен отзвук, а милиони нейни почитатели по света изразиха съболезнованията си. На погребението на принцесата, което се състоя на 6-ти септември в Уестминстърското абатство, присъстваха 3 милиона души. То бе предавано в над 200 държави, а Елтън Джон изпълни на живо нова версия на известната си песен “Candle in the Wind”. Над един милион букети бяха оставени пред двореца Кенсингтън, в който Даяна живееше като съпруга на принц Чарлз. От имението на семейството й в Олторп пък помолиха гражданите да спрат да оставят цветя, защото потокът от хора създаваше непосредствена опасност от инциденти. Ако Даяна беше жива днес, тя щеше да е на 55 години.

Принцесата е учила у дома до 9-годишна

Когато била малка Даяна учила вкъщи с частен учител.

Даяна не е била силна ученичка

След като не успява да вземе два изпита в West Heath School, бъдещата принцеса заминала за Швеция.

Даяна е работила в детска градина

След като завършва образованието си, Даяна е работила като чистачка и като възпитателка в детска градина.

Искала е да стане балерина

Като малка, Даяна ходела на балет, но станала твърде висока, за да практикува този спорт. Любовта й към него я прави един от най-големите благодетели на английския кралски балет.

Баба й е била приятелка на кралицата

Бабата на Даяна по майчина линия, Рут, лейди Фермой е била дългогодишна приятелка и придворна на Елизабет, кралицата-майка.

Принц Чарлз излизал първо със сестра й

Даяна и Чарлз се срещат за първи път, когато тя е на 16 години, а принцът излиза със сестра й – лейди Сара Спенсър.

Годеж

Даяна се сгодява за принц Чарлз, когато е на 19 г., а двамата сключват брак, когато тя е на 20 г. Чарлз е с 12 години по-възрастен от нея и по това време е под натиск да си намери съпруга.

Избрала е годежния си пръстен по каталог

Обикновено годежните пръстени на членовете на кралското семейство се изработват по поръчка, но Даяна го избрала от каталог. Той е инкрустиран с 14 диаманта, сапфир и бяло злато. В момента принадлежи на Кейт Мидълтън.

Сватбеният й шлейф е най-дългият

Шлейфът на сватбената й рокля е дълъг 7,5 метра и е най-дългият в историята на кралството. Роклята била украсена още с пайети, бродерия и 10,000 перли.

Нови традиции

По време на сватбата си, тя решила да пренебрегне канона и не казала, че ще се „Подчинява“ на съпруга си. Това направиха и Уилям и Кейт по време на тяхното бракосъчетание.

Любимият й десерт е …

пудинг с хляб и масло.

Обожавала е да излиза с децата си

До този момент не било типично бъдещи принцове да излизат и да се забавляват като нормални деца. Това се променило при Даяна, която обожавала да ги води на различни места. От Дисниленд до приюти за бездомни.

Любимият й цвят е розовото

Била е отдадена кръстница

Кръщелницата на принцеса Даяна – Доменика Лоусън, която е вече на 20 г. страда от синдрома на Даун и разкрива, че Даяна е имала чудесно отношение към нея.

Благотворителност

Пуснала е на търг общо 79 от своите рокли, като по този начин е събрала над 4 милиона британски паунда. Те са дарени за борбата със СПИН и рак на гърдата.

Погребана е на остров

Даяна е погребана в имението на семейството си Олторп, на остров насред овалното езеро в пределите му.

Източник: dama.bg