Чернобил – ядреният „Дисниленд“, на екскурзия до Припят

Чернобил става все по-популярна туристическа дестинация. Години след аварията се оказва, че Припят се превръща в ядрения „Дисниленд“.

Хората могат да се доближат на 50 метра от авариралия чернобилски реактор и да прекарат нощта в град, чийто единствени обитатели са служителите.

Велиан Стефанов, любител фотограф, единственият българин, който отиде на екскурзия в града, разказа пред Нова телевизия, че има предварително зададена програма, която трябва да се следва стриктно.

„Има автобуси, пълни с туристи, над 200 човека на ден посещават града, аз бях в група от 10 фотографи от различни държави, разходката е по определен маршрут, нямаме право да обикаляме сами града, а той е огромен, има два големи стадиона, увеселителен парк, над 50 хранителни магазина“, каза той.

Стефанов и групата му са прекарали в зоната около авариралия реактор два дни.

„Мерките и контрола са много строги и няма хора които да са се върнали заразени, на всеки пункт има специални машини, които измерват радиоактивността“, обясни той  допълни, че никога не била да се сяда върху почвата, защото там се натрупва най – много радиация , а дрехите трябва да са дълги и да се изхвърлят.

„Няма видоизменения на животните, аз не ъм видял такива, но с уговорката, че не знаем какво се случва дълбоко в гората, а може би най-смразяващото нещо там е пълната тишина наоколо“, сподели още  Стефанов.