20 любопитни факта за кафето, които ще ви заинтригуват

Според Американската академия по медицина на съня кофеинът достига най-високо ниво в кръвта от 30 до 60 минути след консумация, а някои проучвания са установили, че това може да се случи и само след 10 минути.

От 3 до 5 часа тялото елиминира половината от действието на кофеина, но останалата част може да продължи да действа от 8 до 14 часа. Ето защо експерти препоръчват да не пиете кафе поне осем часа преди да си легнете, за да спите пълноценно.

Ето какви още любопитни факти за кафето открихме в интернет.

1. Кафето има различен вкус в зависимост от цвета на чашата, в която го пиете.

2. Горещото кафе ни кара да бъдем по-добронамерени към другите.

3. Думата „Cappuccino“ идва от приликата на напитката капучино с облеклото, носено от монасите капуцини.

4. Кафето е втората най-търгувана стока на земята. Изпреварва го само суровият петрол (нерафиниран нефт).

5. Научно доказано е, че млякото в кафето отслабва ефекта на кофеина.

6. Най-доброто кафе идва от областта с най-подходящ климат, наречена „Кафеен колан“. Той обхваща региони в Африка, Южна Америка, Централна Америка и Азия.

7. Кафето е първата храна, която бива лиофилизирана (дехидратирана чрез дълбоко замразяване под високо налягане).

8. Светът консумира близо 2.25 милиарда чаши кафе всеки ден.

9. Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.

10. Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.

11. Кафените зърна се намират в червените плодове на дървото.

12. Кафето Американо се е появило по време на Втората Световна война. Американските войници не понасяли силното европейско кафе и затова го разреждали с вода.

13. Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.

14. В една чаша кафе без захар има 0 калории.

15. Кофеинът е в списъка със забранени вещества от Международния Олимпийски Комитет. Ако при допинг контрола се установи, че в урината на спортист се съдържа повече от 12 микрограма кофеин на литър, то той ще бъде дисквалифициран.

16. Кофеинът усилва действието на обезболяващите и в частност на аспирина и парацетамола. След чаша кафе киселинността в стомаха се повишава и той приема и разтваря медикаментите с много по-голяма охота.

17. В древността първите кафенета в Константинопол носели името „qahveh-khaneh” или „училище на мъдростта”, защото там се събирали само мъже и говорели за изкуство и литература.

18. За приготвянето на хубаво еспресо е необходимо да спазите правилото на четирите „M” – Macinazione (добро смилане), Miscela (добро смесване на сортовете), Macchina (добра кафе машина) и разбира се Mano (добър майстор).

19. Кофеинът подобрява настроението. Това се случва, защото той повишава производството на допамин, наричан още хормон на щастието.

20. Ние, християните, можем да се наслаждаваме на великолепния вкус и аромат на кафето благодарение на отец Климент VIII, който оценил качествата на напитката и премахнал забраната за нейното приготвяне. Преди това кафето се смятало за напитка на неверниците.