6 неща преди появата на смартфоните

Новият iPhone 7 е вече факт с многото подобрения и нови приспособления, които Apple ни изненада за пореден път. И докато това е основната тема за седмици напред започваме да се питаме какъв беше животът ни преди смартфоните и какво всъщност ни отнеха всички тези нови технологии. Да обърнем внимание на топ 7:

1. Не бяхме пристрастени към социалните мрежи

Доказано е, че всеки път, когато проверяваме Facebook, Instagram или някоя друга платформа нивото на допамин, невротрансмитер свързан с удоволствието, ни се увеличава. Благодарение на смартфоните можем да си го доставяме навсякъде и по всяко време, но това си е и доста пристрастяващо.

2. Интересувахме се от света около нас

Замислете се колко хора по улиците виждате всеки ден, забили главите си в телефоните, които изобщо не се интересуват какво се случва наоколо. Да не говорим за манията по играта Pokemon Go… Такова зомбирано поведение е не само ненормално, но и опасно.

3. Разговаряхме очи в очи

Хубаво време беше, когато можехме да проведем смислен разговор с часове, стоейки един срещу друг, без емотиконки, гласови съобщения и прочие. Сега всичко се случва по „модерния“ начин без дори да се налага да излизаме от вкъщи.

4. Работехме по-малко

Днес винаги сме на разположение и всеки имейл по работа може незабавно да достигне до нас. Превърнали сме се в роби, които проверяват служебната си поща извън работно време и дори по време на ваканции. Всичко се е превърнало в навик, не, че искаме просто сме принудени.

5. Бяхме по-ориентирани

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Сега всички можем да си пуснем навигатор или да погледнем в Google Maps, за да се ориентираме за посоката. Преди бяхме принудени да се справяме сами, което си има и плюсовете и минусите, разбира се. Като се замислите колко хора скоро са ви спирали и питали за посоката? Все по-малко нали, защото имат смартфони

6. Не изпитвахме нуждата да записваме и показваме всичко

Днес ходим по концерти и вместо да се наслаждаваме на любимата си музика, записваме всичко. Отиваме на ресторант и веднага снимаме храната сои за Instagram. Посещаваме събитие и не пропускаме да се отбележим във Facebook, защото иначе все едно не сме били там. Вече няма личен живот и всичко е публично, но сами направихме този избор.