6-те знака, които показват, че сте в овулация

Може да изглежда, че плодовитостта е просто нещо и единственото, което ви е нужно, за да забременеете е сперма и яйцеклетка, разбира се. Но има много повече в целия процес особено когато намесим овулацията.

Какво всъщност се случва по време на овулация?

ай-простото обяснение, което дава д-р Каролин Александър от Калифорнийския репродуктивен център е следното: „Фоликул вътре в яйчника пуска микроскопично яйце по фалопиевите тръби“. Това се случва приблизително към средата на месечния цикъл и яйцеклетката трябва да се срещне със сперматозоидите в матката. Ако обаче това, не се случва, на следващия месец процесът се повтаря.

Това, разбира се, е кратката версия и всъщност, тялото на жената преминава през редица промени, за да се подготви за овулация, свързани с хормони, ензими и цял комплекс от фактори. Да знаете кога сте в овулация може определено да направи живота ви по-лесен независимо дали искате да забременеете или се опитвате да се предпазите. Има редица приложения, които могат да ви помогнат да го направите, но и тялото ви само подсказва кога е в овулация. Ето как:

1. Вагиналното течение става по-чисто и лепкаво. Това е така, за да може да се улесни преминаването на сперматозоидите към матката.

2. Базалната ви температура се повишава (температурата ви веднага след като се събудите) веднага щом сте в овулация, което означава, че тогава е най-подходящото време да правите секс, за да забременеете.

3. Либидото се повишава, защото нивото на естроген също скача. Така, че няма нищо странно, че тогава много ви се прави секс, заложено е.

4. Получавате спазми. Не всички ги имат, но ако се появят траят кратко от няколко минути до ден. Болката е тъпа и се появява от страната на яйчника, който е произвел яйцеклетка.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

5. Наличие на леко зацапване. То е в резултат навъзможното имплантиране на яйцеклетката. Обикновено се появява около деня на цикъла, но може и до след 5 дни от времето на овулация.

6. ПМС. Някои жени имат подобни симптоми като преди цикъл – подуване на гърдите, на корема, спазми. Те обаче не са толкова силно изразени.

Тези симптоми са напълно нормални и обикновено не са признак на друго по-сериозно заболяване и все пак, ако не се чувствате добре е хубаво да потърсите консултация със специалист, за да се уверите.