7 ползи от пиенето на топла вода

Всеки човек има различни ритуали след събуждане – някои пият чай, други кафе, трети чаша студена вода.

Все пак си струва да преосмислите начина, по който започвате сутринта, защото изследванията показват, че пиенето на топла вода на празен стомах предлага много ползи за здравето.

Стела Мецовас, клиничен специалист по хранене и експерт по медицина в областта на храненето, казва, че чаша топла вода с лимон сутрин води до намаление на свободните радикали в тялото, подпомага перисталтиката и събужда метаболизма.

Ето кои са всички ползи от пиенето на топла вода сутрин:

1. Предотвратява преждевременното стареене

Никой не иска да старее преждевременно, но наличието на токсини в тялото може да направи застаряването по-бързо. Когато в тялото ни се натрупват токсини, сме склонни към по-бързо разболяване и стареене.

Топлата вода може да помогне за прочистване на тялото, за възстановяване на кожните клетки и за увеличение на еластичността на кожата.

2. Намалява болката

Силно естествено средство за облекчаване на менструалната болка е топлата вода, защото отпуска стомашните мускули. Освен това топлата вода е ефективно средство за всички видове спазми, тъй като подобрява капилярната циркулация и спомага за отпускане на мускулите в тялото.

3. Помага при загуба на тегло

Може би се опитвате да отслабнете и сте чували, че пиенето на чаша топла вода сутрин може да бъде полезно. Това е вярно. Топлата вода повишава телесната температура, което води до увеличаване на скоростта на метаболизма.

Това, от своя страна, стимулира организма да изгаря повече калории през целия ден. Ако започнете деня си, като изпиете чаша топла вода с лимон, ще помогнете на тялото си да разруши мастната тъкан, както и ще намали апетита.

4. Подобрява храносмилането

Когато изпиете чаша топла вода сутрин, ще стимулирате храносмилателната система. Ако сте яли по-мазна храна, пийте след това топла вода, за да подпомогнете храносмилането й, съветват експерти.

5. Подобрява кръвообращението

Натрупаните токсини лесно се измиват с топла вода и подпомагат кръвообращението. Топлата вода подпомага релаксацията на мускулите и подобрява кръвообращението.

6. Помага при запек

Много хора имат този проблем, което се дължи на малко или никакво движение на червата. Често причината е липсата на вода в тялото. Ако започнете сутринта, изпивайки чаша топла вода, преди да закусите, можете да помогнете за подобряване на перисталтиката.

7. Подпомага заспиването

Когато пиете топла вода по време на хранене, особено по време на вечерята и преди да си легнете, ще помогнете на тялото да се отпусне и ще успокои нервите ви. На свой ред това може да доведе до по-лесно заспиване и ще спре среднощния апетит.

Източник: profit.bg