8 неща, които не правят добрите момичета

Вероятно имаш по-впечатляващ списък на това, което приличните и добри момичета не трябва да правят!

Този списък с принципи, които са предадени по наследство от баба ти и майка ти, може да го захвърлиш настрани, той вече е без значение. Виж какво не трябва да прави модерната прилична жена.

8 неща, които не правят добрите момичета

Да обсъждаш, да се оплакваш или да обвиняваш за всичко родителите си - спри да правиш тези неща, нали си добро момиче?
Да обсъждаш, да се оплакваш или да обвиняваш за всичко родителите си – спри да правиш тези неща, нали си добро момиче?

1 – Да обвиняваш родителите си

Днес стана модерно да се търсят корените на проблемите в детството. Да, разбира се, родителите е възможно да са били бедни. Да, факт е, че е възможно родителите да оставят травми на децата за останалата част от живота им. Да, за съжаление, заради тези травми от детството може да се наложи да работиш със специалист, за да се излекуваш и да продължиш щастлива. Но нека бъдем честни, повечето от нас не са се сблъсквали със сериозни проблеми като домашно насилие в семейството, например. Сега вече си голямо момиче и трябва да решаваш всичко сама. Спри да пищиш за това, което са или не са направили родителите ти в детството и да ги обвиняваш за сегашното ти положение. Те не са отговорни за действията ти в момента и спри да обвиняваш майка си за тежкия си живот сега, защото преди години не ти е купила куклата Барби, която толкова много искаше.

2 – Да осъждаш външния вид на някой друг

Нямаш право да съдиш за хората по външния вид. Самият човек е отговорен за това какво да прави с тялото си, със здравето си и с външния си вид и няма нужда да прикриваш критиката си зад фалшива загриженост за състоянието му.

3 – Обезценяваш преживяванията на другите

„Ооооо, хайде! Не се оплаквай, да знаеш на мен какво ми се случи!“,  „Спри да се тревожиш за глупости!“ Изричала ли си такива и други подобни изречения по повод на нещо неприятно, което се е случило на твой близък? Ако отговорът е да, замисли се. Ние не сме научени да усещаме съпричастност, не знаем как да изразяваме своята подкрепа, а съветите от психологическата литература ни се струват неефективни. Наистина не знаем как да кажем „Съжалявам, че това се е случило на теб“ и подобни фрази ни изглеждат изкуствени. Но никога не е твърде късно да се научиш да уважаваш проблемите на другите или най-малкото да не ги смяташ за безсмислени глупости, това ще е най-голямата подкрепа.

4 – Добра кауза

Ако искаш да помогнеш на някой, на първо място не забравяй, че трябва да го направиш само, ако той е поискал.

Не прави непоискано добро!
Не прави непоискано добро!

5 – Обсъждане на репродуктивната система на някой друг

Не го прави отново. Това е тема табу. Ако някой от твоите приятели все още няма деца, това ен те засяга и не е необходимо да задаваш въпроси по тази тема. Тоите въпроси могат да причинят единствено болка. Всяка жена има право да се разпорежда само със собствената си матка и не трябва да обсъждаш бременността и семейното планиране на някой друг.

6 – Да обвиняваш жертвата

„Тя го направи“, „Това не е по моя вина“…най-ужасните фрази, които може да кажеш като цяло. Обвинявайки жертвата, поддържаш нарушителя. Или, или. Не съществува трети вариант.

7 – Да критикуваш

Критиката, както и помощта, трябва да се предоставят при поискване. Ако приятелката ти пита как е с новата прическа или рокля, смело критикувай. Ако приятел ти изпрати една статия за четене и поиска да му кажеш мнение, не се колебай да критикуваш. Но, ако същите тези хора се похвалят с новата си прическа, новите дрехи или нещо друго, няма нужда да критикуваш. Те не искат мнението ти.

8 – Да се самоизтъкваш

Няма нужда да се обясняваш на хората за това каква си и да подчертаваш собствените си качества. Те ще решат, че ситуацията е точно обратната!