Ако харесвате тази песен, сте психопат

Ханибал Лектър се наслаждава на класическа музика. Някои други популярни и не толкова популярни серийни убийци разпускат с джаз. Според научните проучвания обаче този специфичен музикален вкус на психопатите е мит.

Британската национална телевизия Channel 4 прави обстойно изследване на близо 3 милиона човека, които са с доказани психопатични и социопатични наклонности, за да покаже, че те предпочитат да слушат хип хоп и хеви метъл.

Университетът в Ню Йорк задълбочава проучването, като използва 260 песни, които да покажат дали носите в себе си ген на сериен убиец. Хората с висок резултат на психопатичните тестове показват силно предпочитание към No Diggity на Блекстрийт и Доктор Дре, както и към Lose Yourself на Еминем. В обратния край на класакията е Titanium на Сиа.

Учените се надяват, че музиката ще им помогне да открият психичното разстройство, което засяга 1% от хората на планетата.

„Хубавото на тази идея е, че може да ползва като скрийнинг тест без съгласието, участието и дори знанието на засегнатия“, казва водещият на изследването Паскал Уолиш, като пояснява, че просто трябва да има достъп до плейлистата на заподозрения в психопатия. „Може да не е много етично, но също толкова нередно е да имате психопат за началник или на позиция с много власт. Не искате тези хора на места, където могат да причинят много вреди.“

Уолиш отказва да разкрие имената на останалите песни, които биха разкрили психопата във вас. Не бързайте да се самодиагностицирате заради музикалния си вкус.