Ако искате да отслабнете, поставете си трудни цели

Хората, които си поставят амбициозни и трудни за постигане цели, когато решат да отслабнат, губят два пъти повече килограми по време на диетата от останалите.

Изследването било осъществено от екипа на проф. Аманда Ейвъри от Нотингамския университет и обхванало 24 хиляди души, които спазвали някаква диета.

Хората, които се подлагали на по-строг диетичен режим, губели една пета от телесната си маса, съобщават от БТА. Така че всеки, който реши след Нова година да възвърне нормалното си тегло, е добре да вдигне летвата, казва проф. Ейвъри.

Досега експертите препоръчваха да си поставяме умерени цели при диетите, например загуба на 5-10 процента от телесната ни маса. Но се оказало, че при по-скромни цели се губят по-скромни килограми.

Участниците в експеримента, които си поставили за цел да отслабнат с 10 процента от общата си телесна маса, я постигнали, като повече от тях я свили дори до 11 на сто.

Но онези от преминалите на диетичен режим, които си поставили за цел много по-осезаемо вталяване, достигнали до почти 20-процентна загуба на телесна маса за 1-годишен период.