Ако не харесвате работата си, направете това…

Звучи елементарно и очевидно. „Просто напусни!“, е съветът, който всички ни дават, когато се обърнем към тях с подобен казус. Е, всички знаем, дори и те, че нещата на практика не стоят точно така. Заради това ви даваме няколко съвета, които да приложите на практика и да извлечете най-доброто от това, което в момента така или иначе не можете да промените – работата си.

#Установете къде е проблемът

Какво не харесвате? Сферата? Естеството? Обстановката? Колегите? Конкретни задачи, които ви се възлагат? Шефа? Не ни казвайте „Всичко!!!“, защото от опит знаем, че обикновено проблемът си има конкретика, а хората имаме склонност да се съсредоточваме именно върху това, което не ни е наред.

#Разберете какво харесвате

Тук отговорът „Нищо.“ също не е валиден. Може би обожавате точно някое от гореизброените неща. В офиса ви понякога е забавно. Обичате комуникацията с хората? Шефът ви ви харесва. Обичате сферата. Сигурни сме, че има нещо.

#Критиката е най-добрият ви приятел

Критичността не е лошо качество, а съвсем успешно можете да я приложите в списък. След като дефинирате тези две неща, установете как да прехвърлите минусите при плюсовете, или пък как от всеки минус да извлечете плюс. Не ви харесва естеството на работата? Вероятно не е точно в сферата, в която искате да се реализирате, но пък това ви дава допълнителни качества, които да споменете в CV-то си и които ще ви направят конкурентоспособни при следващата работа, която наистина ще искате. Не се разбирате с шефа и колегите си? Дипломатичността в бизнес средите е важно качество, което именно сега имате шанса да овладеете. Можем да продължим, но тук вече сте вие.

#Чувствате се недооценени

Често срещан проблем, когато хората смятат, че ги смятат за некадърни, защото им възлагат задължения, с които могат да се справят със затворени очи. Ако вече не намирате каквото и да е предизвикателство в работата си, говорете с шефа си. Сигурни сме, че той няма да ви откаже няколко допълнителни задължения. Дори сме убедени.

#Потърсете вдъхновение

Понякога просто изпадаме в дупка. Това не значи, че цялостно нещата ни куцат, че обстановката е ужасна, че колегите са зли, а шефът ни мрази, защото ни е повишил тон 2 пъти за седмица. Просто значи, че точно както ние, така и шефът и колегите ни са хора. Лош ден, лоша седмица, лош месец. Случва се. Понякога е окей да стиснете зъби или да се абстрахирате и да почакате кризата да отмине. Междувременно си потърсете вдъхновение – било то в професията или пък странично.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

#Не бързайте да напускате

Наистина! Обикновено всяка компания предлага различни позиции. Ако вече не намирате удовлетворение в сегашната ви сфера на работа, потърсете алтернативи, които ще ви помогнат да останете на същото място, но в различен ресор.

#Търсете алтернативи, когато все още имате сигурност

Да напуснете сегашната и да си търсите нова работа не е най-доброто решение. По този начин оставате без доходи, съответно се чувствате притиснати. Това автоматично увеличава шансовете ви отново да се окажете с работа, която просто мразите.