Албена Вулева изпепеляващо за „ВИП Брадър“

Албена Вулева е позната с острия си език. За нищо на света тя няма да премълчи истината и е способна да разбие на прах самочувствието и високото его на родните ни популярни личности.

Затова репортер на „ШОУ“ я потърси, за да направи анализ на участниците в последния сезон на „ВИП брадър“. Както винаги Вулева е безпощадна и до болка откровена.
– Албена, харесва ли ти подборът в този сезон на „ВИП брадър“? Кои са звездите и кои са спуснати с парашут?
– Да, харесва ми подборът, защото повечето са напълно непознати за мен лица. В последните сезони в това шоу участваха прекалено изтъркани от употреба образи, които не предлагаха нищо ново за наблюдение. Но от този сезон само Сашка Васева и Маргарита Хранова ги знам кои са, останалите са ми непознати, така че ми е интересно.


Шеф Петров не спира да се излага

– Голяма драма се разигра покрай избухливия характер на шеф Петров. Оправдаваш ли го по някакъв начин? 

– Не намирам характера му за избухлив изобщо. По-скоро има една лесна ранимост и ревливост, обидчивост, лабилност, несигурност в себе си. Всъщност какво се очаква да се случи в една група от над 10 човека?! Никой да няма претенции към никого за нищо ли, никога ничии интереси, разбирания, възгледи и дори антипатии да не се пресекат ли?! Разбира се, че щом човек нещо го е подразнило, ще си го каже и ако го репликират, ще си го върне – това е нормалното, адекватно човешко поведение. А не да се свират по ъглите и да залягат зад облегалките на фотьойлите. И не разбирам защо все още има хора, които живеят с наивното очакване, че няма да чуят нелицеприятни изрази по свой адрес. Още повече ме учудва демонстрацията на някаква ранимост, след като това им се е случило… Въпрос на ниска себеоценка е лесната обидчивост! Учудва ме и

 желанието на хората да играят на жертви.

Толкова пъти играчи предпочетоха да изберат за себе си позицията на унизения, стъпкания, смазания и да циврят безхарактерно по хамаците. Ами след като сами дават на себе си тази нелицеприятна характеристика, нормално е и отстрани да няма уважение към тях. Проблемът не е в готвача, проблемът е в останалите, които не могат да го заставят да ги уважава и да им има поне малко страх и притеснение. А самият готвач е толкова лесна жертва да бъде обиден и наритан словесно, че просто се учудвам на нищожния самозащитен потенциал на тази група хора вътре! Не могат да видят и сипят сол в зейналата рана в личността му, от това, че никой не желае да признае тази негова професионална висота, която така му се иска да вярва, че притежава.

– Мария пък влезе като приятелка на Мегз и Енджи Касабие, но и с двете се изпокара. Кой крив и кой прав в тази ситуация? 

– Мария влезе с бойната задача да ни покаже, че е излязла от село и е станала човек в града. Комплексът й на провинциално парвеню беше много забавен и полезен за шоуто. Един от любимите ми образи. На тази жена толкова й се иска да е елегантна, изискана, светска, но в същото време е типичен представител на българското село, на затънтената провинция, който никак не се вписва и не успява да се ошлайфа в големия град.


Марги Хранова не се вписва в шоуто 

Мария е един женски Бай Ганьо с чанта, от която както Алековия герой от гащите си вади своето скътано имане – мускалите с розова масло, така и тя трепетно вади смачканите парички от хонорари и бакшиши. Тази ситуация изчерпва и е показателна за всичко, върху което тя си въобразява, че може да стъпи, за да я приеме обществото като нещо по-различно от поредната дошла от село в София – двата лева, които преди ги е нямала, а сега ги има. И тя даже не допуска, не предполага, че хората са си тук отдавна и двата лева винаги са си ги имали. Та си стиска тази нейна малка победа

и си мисли, че всъщност стиска Господ за… 

Много типичен образ, силно разпространен в България и затова за мен беше интересен за наблюдение. Смешно и забавно беше това нейно умилително разминаване между желано и действително, тази нейна наивна вяра, че успява да изглежда така, както според нейните неинформирани представи изглежда изисканото в контраст с реалния й образ на простоватата провинциалистка, с типичния диалект, с типичната визия на пресолената манджа с парите от първия хонорар, с непознаването на значението на думите, които използва, за да блесне с ерудиция, а в същото време ги употребява не на място, изговаря неправилно… Добро попадение беше тя, за да се покаже и илюстрира една немалка прослойка в българското общество, която особено тук, в София, ни облъчва със своя зле прикрит натурализъм, донесен от родните места.

– Сашка Васева започна да проявява характер в последните епизоди, но си навлече гнева на всички, след като им направи личностни характеристики…

 
– Сашка Васева е най-интелигентният участник там. И е напълно в състояние с думи да ги разхвърля по рафтовете всичките до един. Нормално е да се изострят срещу нея, защото тя за тях е опасен съперник и събеседник. Никой вътре няма да може да й се опре в словесен двубой, ако реши да ги поставя по местата им. Същевременно Сашка не е конфликтна, не създава истерично или скандално напрежение в ситуациите, търси положителен контакт с всички. Спокойна е и непукист по отношение на душевните терзания на другите спрямо нея. Сашка е уверена и в кариерата си и същевременно много добре знае къде точно в момента се намира тази въпросна нейна кариера, което я освобождава от комплексите на недоказаност и недооцененост, които много мъчат готвача…
Изключително успешно представяне прави Сашка, защото този образ, който бе познат на мнозина от творчеството й, тя го разби и обори тотално, като показа едно достойно за уважение лице на зряла, интелигентна и далеч не глупава жена, със самочувствие и реална самооценка. Нещо, което й липсваше в годините. Тя напълно разби представите за себе си, създавайки нови такива, показвайки, че далеч не е лесно уязвимата, нелепа особа, за която я имаха, нагледно демонстрира, че няма как да подходиш с подигравки и неуважение към нея, без да се опариш болно. Сашка ми е фаворит вътре.

– Даниел Златков й се обиди, тъй като тя го нарече циганин…
– А той не е ли?!


 Силиконката Джулиана Гани започна да показва характер в средата на предаването 

– Очакванията бяха, че Джулиана Гани ще стане за резил, но май тя се представя най-достойно до момента. Не смяташ ли? 

– Кое е достойното?! Тя има недостойна визия. Трябва да ходи по конкурси в Тайланд. Обикновено, семпло, глупаво момиче без естетика във вида. Без съдържание, което да покаже и без да има какво да каже. Тя в качеството си на каква и какво е вътре?! Модел на китайската шоуатрибутика за травестити ли?! Ужасно нелеп образ. Подпира облегалките на диваните там. Ако приемем, че това я спасява от резила… Но трябва и чувал или чул върху нея да се натегне, защото тя се излага и само с образ. Скучен участник, така нареченият пълнеж. Такива като нея и в живота са пълнеж.
Няма какво да даде на аудиторията от себе си. Може да намери приложение само ако ходи да пазарува перуки, нокти и мигли в Тайланд, да им развива икономиката и да се пробва в конкурсите за тези, чиято визия наподобява.

– Като че ли Маргарита Хранова не се вписва много в обстановката на Къщата?… 

– Маргарита Хранова никога не е давала излъчване на ярка и увлекателна личност. Не изненадва в къщата. Аз не съм и очаквала от нея по-различно поведение от това, което има. Тя е обрана, крепи я името, което има от естрадата. Не го е опетнила досега. Чисто в човешки план, не е интригуваща персона обаче. Особено в контекста на такова шоу от нея няма какво да се очаква.

– Фенове на предаването сочат Тото като сигурен финалист. Дали пък той няма да победи, макар да не е разпознаваем за голяма част от аудиторията? 

– В това шоу традиционно печелят лица, за чието присъствие вътре зрителят разбира в момента на обявяването им за победител. Така че е възможно. Трябва да се знае обаче, че важното в тази игра е не кой ще спечели, а кой ще остане запомнен, ще направи впечатление, ще разбие било то представите за себе си, било то стереотипите на играта. Този Тото няма шанс да попадне в тази категория. Седмица след финала никой няма да го помни и ще потъне обратно в мътните води на неизвестността, от които дори и „ВИП брадър“ не успява да го извади на повърхността поне за малко. Той упорито се съпротивлява да бъде забелязан поне с нещо,  поддържайки една полуполегнала поза в Къщата.

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ