Андрей Арнаудов за клеветите около скандала с клиповете за 260 000лв.: Нашите имена правят трафик, дори когато се тиражират лъжи!

Миналата седмица в публичното пространство бяха тиражирани информации за фирма, която „прави клипове за 260 000 лв. за европредседателство, основана два дни преди търга”.

Като неин основател е посочен адвоката на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов – Милан Зарев. Информацията за сумата е от ресорното министерство, като става дума за 4 клипа от по 3 минути всеки.

Оказва се обаче, че нито Иван, нито Андрей са запознати с въпросната поръчка и спецификата на нейните характеристики. Но имената им щедро дефилират из медиите – с подчертано дискредитиращ акцент.

Принудени от заварената ситуация двамата разпространяват писмено опровержение, в което категорично се разграничават от ситуацията. В писмото се казва:

„Иван Христов и Андрей Арнаудов, в качеството си на телевизионни продуценти и физически лица, се разграничават от публикуваната и разпространена в медиите информация, която спекулира с тяхно участие в поръчка на Министерството на българското председателство на ЕС и настъпили облаги.

Анонимните материали съдържат твърдения от неверен характер, които по своята същност представляват клевета. Иван Христов и Андрей Арнаудов не са свързани по никакъв с фирмата, спечелила проекта – „Ди Индъстри” ООД. Нито като физически лица, нито като собственици, управители или участници в дружества, упражняващи търговска дейност. За въпросната поръчка за производство на видеоклипове те разбират от тиражираните в медиите публикации.

Мирон Крумов, като всеки доказан и търсен професионалист, получава, приема и изпълнява работа на свободна практика от поръчители по проекти в сферата на своята експертиза – изготвянето на сценарно съдържание. Но не и на цялостно производство на завършен аудио-визуален продукт или като служител на дружество, управлявано от Иван Христов и Андрей Арнаудов.

Лицата, отговорни за публикуването и разпространяването на информацията с невярно съдържание, подлежат на подвеждане под съдебна отговорност по съответния ред, предвиден в закона.”

Репортерката на в. „ШОУ” Анелия Попова потърси Андрей Арнаудов, за да разбере от първо лице развитието на ситуацията с подчертано скандален привкус.

– Тиражираха се информации и спекулации, според които с Иван участвате в поръчки на Министерството на българското председателство на ЕС и извличате лични облаги от това… Получихме и опровержението ви, но бих искала да получа лично от теб малко повече яснота в ситуацията?

– Написахме това опровержение, защото сега всички ще потърсят такива отговори. Аз нямам намерение да давам повече интервюта, защото съм меко казано ядосан. Слава Богу, ракурса към телевизионните зрители, които следят „Фермата” и се вълнуват единствено от случващото се в нея, няма как да бъде изместен като фокус, тъй като тях ги интересуват персонажите вътре, а не продуцентите. Но мен не ме притеснява този случай заради старта на „Фермата” или на телевизионния сезон – дразня се, защото е откровена лъжа!
С Иван разбрахме онзи ден, че изобщо съществува такава поръчка за изпълнението на такива клипове. И за нас е много неприятно. Не познавам детайлите на договора, не знам каква е въпросната поръчка, но само искам да кажа, че когато става дума за производство на клипове, особено за хора, които не са от гилдията, цифрите могат да звучат много стряскащо. Затова даже не знам дали поръчката е приемлива или не като обем. Но не ме и интересува. Аз и Иван по никакъв начин нямаме участие във въпросната фирма и не сме замесени в изпълнението на въпросната поръчка.

– Мирон Крумов е ваш сценарист, нали така? Защото и неговото име е замесено в ситуацията…

– Да, логичен въпрос и ти благодаря, че го задаваш, за да мога да поясня нещо много важно. Както всички сценаристи в България, и Мирон, въпреки че основно работи при нас, има право да поема ангажименти и в други проекти. Честно казано, е хубаво да ни информира за това, когато го прави, за да се избегнат ето такива последици от непредсказуем характер. Но той е счел, че това няма да попречи на работата му по никакъв начин. И ако трябва да бъде докрай честен с теб – с Иван малко му се разсърдихме за това. Предупредихме го, че това не е хубаво да се случва и да разбираме от медиите за тези неща. Но стават грешки. Съзнавам, че всеки може да сбърка – и той, и аз, и всеки. Това, че Мирон е наш сценарист, не означава, че проекта е наш. Той много често пише сценарии и за различни други клипове, реклами, концерти и т.н. Това трябва да стане ясно. Ние не спираме никого да работи, където и както пожелае. Всяко едно лице, което работи при нас, може да бъде попитано за това. Никога никой не сме спирали да си докарва допълнителни пари, в случай че основно е работещ при нас. Даже и проценти не сме взимали от тях.

– В разпространените твърдения се казва, че вашият адвокат Милан Зарев е основател на въпросната фирма, която се създава два дни преди търга…

– Милан Зарев е наш адвокат, да. Специално му се обадих, за да го попитам колко клиента има в неговата кантора. Той ми каза, че само корпоративните клиенти са над 100! Извинявайте, тези, които са писали – ами да напишат за някои от другите му клиенти, че е взел поръчка?! Несериозно е.

– С други думи ситуацията има по-скоро тенденциозен характер, отколкото информативен…

– Абсолютно тенденциозен е подхода, да. И това се дължи първо на факта, че в момента с Иван сме много актуални, защото „Фермата” започна с много силен старт. Нашите имена правят страхотен трафик. И второ – новината винаги би прозвучала интересно за хората, тъй като в случая въпросните цифри звучат стряскащо, въпреки че аз пак казвам, че винаги когато става дума за рекламни клипове, цифрите звучат така! Особено за хората, които са далеч от този бизнес. И като шибнеш имената на Иван и Андрей, и си гарантираш новина с голям трафик. Ето това е ситуацията – така работят.

– Допускаш ли някакъв личен мотив спрямо себе си или пък спрямо Иван?

– Истината е, че грам не ми пука има ли, няма ли такъв. Трябва да направя разследване, за да разбера. Но единственото, което ще каже по този въпрос е, че хора, които тиражират клевети, ще бъдат съдени от нас! Ние се занимаваме с изключително много и разнородни неща, хвърляме ужасно много енергия и извън телевизионната ни работа – и работата ни в ДНК, и активността по турнето „One Love”, и сериала – сигурно някъде сме обидили или накърнили някого по някакъв начин, особено защото и сме се научили да не си затваряме много устите. Но това не ме вълнува толкова много. Стараем се само да си гледаме работата и да я вършим, както трябва. И между другото – когато става дума за лични неща, никога не съм си позволявал да злоупотребявам. На Иван му се е случвало да води съдебни дела, но на мен – не. Смятам, че когато е за нещо в личен план, просто не си заслужава енергията. Но когато вече се накърнява професионалното ни име, просто ще съдим докрай!

– Да те пренеса малко в дебрите на „Фермата”, където най-ненакърнен е патриотизма! Колко високо стои като ранг за теб смисъла на тази дума?

– Моето отношение към патриотизма е дългогодишно. Откакто се помня. Посято е преди всичко от баща ми и дядо ми по майчина линия. Всъщност личната ми представа за патриотизъм е точно това, което се опитваме да представим и във „Фермата”. Трябва много повече да се опитваме да развиваме себе си, да търсим какво може да подобрим в себе си, отколкото това – по какъв начин ни пречат другите – чужди сили, бежанци, малцинства и т.н. Българите, като нация, трябва да се върнем към това ниво, на което сме били. Тогава ще бъдем много силни и няма да има кой да ни спре. Тогава ще го има и патриотизма – такъв, какъвто сега се възражда във „Фермата” – там всеки търси какво може да развие в себе си. Всеки се старае да изгради нещо, а не кой му пречи за това. И това е така нареченият градивен патриотизъм. По тази причина и този формат поставя много смислени теми, като емигрантство, македонски въпрос, раждаемост… Все теми, пълни със смисъл и на всичкото отгоре ни припомнят за българските традиции и обичаи в една съвременна среда. Защото в този сезон отразяваме и епохата си – ние се намираме в XXI век, но с препратка към традициите, които са ни направили нацията, която трябва да бъдем отново.

– Трудно се изкореняват навиците към новото и удобствата, които предлага то. Преди него основно е било труд, труд и много труд!

– Факт, да. Но атмосферата, която пресъздаваме вътре, както и многото, и различни образи, но в голямата си част смислени хора, помагат да се чуят интересни тези, предложения, сблъсък на възгледи. Вече ставаме свидетели на много такива смислени разговори. Ще има и още много. Вярваме, че „Фермата” е риалити, което кара хората да мислят.

– Владимир Каролев влезе в този формат, без да поиска хонорар – и без липсата на финансов стимул да играе роля на сполучлив пр за него. Това изненада ли ви?

– По-скоро не ме изненадва, защото „Фермата” вече на няколко пъти доказва, в своите предишни сезони, че е формат, който привлича със смисъла си популярните хора в България и не само тях. Просто те сами проявяват желание да участват. А там, където сме платили, сумите са в пъти по-малки от стандартните хонорари, които обикновено се плащат за такъв тип формати. Ето, един Владо Каролев показва колко е лесно един популярен човек, който е припознал смисъла, да поиска да стане част от него, без непременно да търси финансова мотивация за избора си. Владо Каролев просто хареса концепцията на сезона, самото предаване, идеята да започнем отначало и да изградим сами една нова среда. При него нямаше нужда от убеждаване. Той сам каза, че не желае да получава хонорар.

– Ами Владо Николов – наша волейболна легенда. За него до този момент играта с топка бе всичко, което осмисляше принципната житейска философия. Във „Фермата” той се преоткрива на 100 %!

– Да, точно го каза. Владо Николов наистина преоткрива себе си по много и неподозирани за него начини. И се радва като малко дете. Всеки път, когато ме види там, ми казва колко е щастлив. Открива изключително много смисъл във всичко, което се случва във формата. Преоткрива съвършено различен, нов свят. И си доказва едно нещо – че когато човек е работлив и не се страхува от работа, може да се приспособи към всяка среда. Повярвай ми, Владо Николов никога не е бил в такава среда, но показва, че се адаптира много успешно към нея. И много добре му се получава.

– Имаше ли вече някакви непредвидени изненади за вас с Иван, като продуценти на формата? Нещо, което, знаем, че не е трудно да се получи между хора, които не са се познавали преди това и тепърва опознават характерите си, навиците, приспособимостта…

– Все още няма изненади за нас, поне дотолкова, доколкото познаваме този тип ситуации от предишните сезони. Разбира се, винаги има такива, които не се харесват помежду си, които се сплотяват по-лесно. Възникват конфликти. Някои се влияят от някои по-силни емоции, даже болни трепети. Всичко, което животът може да предложи, може да го предложи и „Фермата” – само че в една по-добра среда. Зависими сме изцяло от природата и знаем, че тя не прощава. Засега всички се справят повече от успешно.

– Знам, че няма да ми кажеш, но все пак ще попитам – имаш ли интуиция кой ще победи?

– (усмихва се) знаеш, че няма да кажа. Но ще ти призная, че имам интуиция още от сега за четирима души.