Българи, станали световноизвестни личности

Нина Добрев – актриса

Нина Добрев (Николина Добрева) е родена в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. Говори свободно английски и развален български.

Дилма Русеф36-и президент на Бразилия

Бащата на Дилма Русеф, Петър Русев от Габрово, е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП е принуден да емигрира от България във Франция през 1929 г., където започва да изписва фамилията си Rousseff.

Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 30-те години на миналия век. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

Филип Киркоров – певец

Филип Киркоров е роден във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още като дете заедно с родителите си се мести в СССР.

Още в началото на 90-те години на 20 век става известен естраден певец в Русия. Нашумява с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Прегърни ме“ на дует Ритон и „Детски спомен жив“ на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след развода си.

Силви Вартан – певица

Силви Вартан е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България.

През 1950 година е първото й участие във филма „Под игото“. Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „Олимпия“ в Париж. В средата на 60-те години на миналия век Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ. В последствие издава албуми, участва в концерти и играе в киното. Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция и до днес обаче тя развива активна благотворителна дейност в родната си България.

Рита Уилсън – актриса и продуцент

Рита Уилсън e американска актриса и продуцент, родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е българо-мохамеданин роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България, където продължава да живее брат му Ферхат. Нейната майка Дороти е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница.

Рита Уилсън е омъжена за Том Ханкс от април 1988 и има две деца от него. Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът „Моята голяма, луда гръцка сватба“. Въпреки скромния си бюджет филмът става най-печелившата независима продукция в историята на киното с приходи от над 200 милиона долара. Говори се, че Рита Уилсън е научила съпруга си Том Ханкс на български думи, които той използва във филма „Терминалът“, за да пресъздаде измисления език на Кракозия.

Гювен Хокна – актриса

Гювен Хокна е турска театрална, филмова и телевизионна актриса. Освен в сериала „Листопад“ (в ролята на Хайрие Текин), тя е играла също така и в „Долината на вълците“, „Втора пролет“ и др. Завършва държавна консерватория в Анкара. Хокна е работила 35 години в Държавния театър. Произходът на семейството й е от района около българо-румънската граница, близо до Черно море. По време на Втората световна война родителите й се изселват в Турция. „И майка ми и баща ми са от там. Били са близки семейства, приятелски, там са се харесали и са се взели. Аз съм се родила в Истанбул“, разказва актрисата.

Таркан – певец

Таркан е турски поп певец, роден в Германия. Изпълнителят е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция.

По-късно семейството емигрира в Германия, където остават до средата на 80-те години на миналия век. Корените на майката на Таркан Незе са от родопското село Црънча (Смолянско), а на баща му Али – от Туховица. Музикалната звезда, чиято фамилия е Теветоолу, е трето поколение емигрант. Таркан е роден в Алзей, Германия, където родителите му се преселили. В Кочан обаче има втора братовчедка Ани Заимова.