Българин с номинация за ”Оскар”

В Лос Анджелис обявиха номинациите за „Оскар“, втори българин с шанс за отличие.

В категория „Късометражен анимационен филм“ е номинирана лентата „Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев – той е режисьор и сценарист на филма. Анимацията е по едноименния разказ на Георги Господинов.

Тео коментира успеха си с лаконичното „О.К.“ в социалните мрежи. Филмът му разказва за Вайша – тя не е като другите момичета, тя е обречена цял живот да е незряща за настоящето. С едното си око гледа в миналото, а с другото в бъдещето. Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила.

Ушев се дипломира в специалност „Графичен дизайн“ в „Художествената академия“. Понастоящем живее в Канада и представя тамошния Национален филмов борд. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието „Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“.

Друг българин със сигурност ще получи „Оскар“. Владимир Койлазов ще бъде награден за „Технологични постижения в киното“ за софтуера за 3D визуализации V-Ray.

Филмът „Ла ла ленд“ получи 14 номинации за „Оскар“, изравнявайки досегашния рекорд на „Титаник“ и „Всичко за Ева“. Музикалната лента ще се състезава в категорията „Най-добър филм“ с „Лунна светлина“, „Първи контакт“, „Манчестър до морето“, „На всяка цена“, „Lion“, „Огради“, „Скрити числа“ и „Възражение по съвест“.

За „Режисура“ са номинирани Мел Гибсън за „Възражение по съвест“, Денис Вилньов за „Първи контакт“, Деймиън Шазел за „Ла ла ленд“, Кенет Лонерган за „Манчестър до морето“ и Бари Дженкинс за „Лунна светлина“.

За „Актьор в главна роля“ са номинирани Кейси Афлек, Андрю Гарфийлд, Райън Гослинг, Виго Мортенсен, Дензъл Уошингтън.

В категорията „Актриса в главна роля“ претендентите са Изабел Юпер, Рут Нига, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп.

За „Чуждестранен филм“ са номинирани „Моя земя“ (Дания), „Човек на име Уве“ (Швеция), „Търговският пътник“ (Иран), „Тана“ (Австралия) и „Тони Ердман“ (Германия).

Номинациите за „Актьор в поддържаща роля“ са за Махершала Али в „Лунна светлина“, Джеф Бриджис в „На всяка цена“, Лукас Хеджис („Манчестър до морето“), Дев Пател за („Lion“) и Майкъл Шанън за („Хищници в мрака“).

При жените номинирани са Вайола Дейвис, Наоми Харис, Никол Кидман, Октавиа Спенсър, Мишел Уилямс.

Номинациите за „Оригинален сценарий“ са за „Ла ла ленд“, „Hell or High Water“, „Манчестър до морето“, „Омарът“, „Жените на 20-и век“. А за „Адаптиран сценарий“ най-висока оценка получиха „Първи контакт“, „Lion“, „Огради“, „Лунна светлина“, „Hidden Figures“.