Битката на половете

Актьорите Ема Стоун и Стив Карел представиха общия си филм „Битката на половете“ („Battle of the Sexes“) в Лос Анджелис. Световната му премиера е този петък.

Лентата е посветена на един исторически тенис сблъсък, който се помни до днес. Събитието се случва през далечната 1973 г. в САЩ, но поуките от него резонират до днес не само в тениса, но и в спорта като цяло, в Холивуд, в политиката и в цялото ни общество. Ето за какво става въпрос.

Ема Стоун и Били Джийн Кинг

Източник: GettyImages

Ема Стоун и Били Джийн Кинг

На 20 септември 1973 г. първата по това време в женската ранклиста – Били Джийн Кинг, се изправя срещу 26 години по-възрастния от нея Боби Ригс в т.нар. „Битка на половете“.

Всъщност 55-годишният Ригс е този, който предизвиква дамата. Дали защото е сигурен, че ще вземе наградата и ще си върне дълговете (на мафията), или просто за да излъска остарелия си имидж.

Цената на победата е 100 000 долара, но има много по-голяма символична стойност. Мачът се провежда в Хюстън, но благодарение на живото предаване на ABC, достига до милиони американци.

Били Джийн Кинг и Боби Ригс

Били Джийн Кинг и Боби Ригс

В началото на тенис битката няма изненада. Ригс „пробива“ Кинг в петия гейм за 3-2. В този момент Ригс се пробва да направи шоу за публиката, предусещайки победата си, но еуфорията му не трае дълго. Кинг атакува със силен тенис, прави пробив от своя страна, за да завърши сета с 4-6.

Същата сцена в екранизацията на историческия мач

Същата сцена в екранизацията на историческия мач

Ригс стартира втория сет с по-агресивна игра, но Кинг е подготвена и започва да го разиграва по ъглите на корта. Тя успява да вземе и следващите два сета с покъртителния резултат 3-6, 3-6.

За Кинг победата е с огромно значение, тъй като е посветена на жените-атлети като цяло. За Ригс загубата е била истинско падение. Съобщава се, че той е бил съсипан, и с часове е останал сам в хотелската си стая. След това обаче се появяват спекулации, че Ригс е продал мача, но той категорично отрича тези обвинения.

Иронично или не, „Battle of the Sexes“ е режисиран от Джонатан Дейтън и Валери Фарис („Мис Слънчице“), които в живота са съпрузи.

Сн. Архив