Боб Дилън може да не получи парите от Нобеловата награда

Нобеловият лауреат за литература за 2016 г. Боб Дилън може да не получи паричното си възнаграждение, което се полага при получаване на отличието, ако не изнесе традиционната Нобелова лекция на 10 юни.

Това съобщава в своя блог постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус. Тя посочи също, че Дилън ще пристигне в Стокхолм в началото на април, където на 1 и 2 ще изнесе два концерта.

„Във връзка с това Шведската академия иска да съобщи, че в последните месеци не сме имали телефонни разговори с Боб Дилън. Той все пак знае, че Нобеловата лекция трябва да бъде прочетена не по-рано от 10 юни, за да бъде изплатена паричната премия. Това се посочва в устава на Нобеловия комитет“, пише Даниус. Тя посочи също, че независимо от това какво ще бъде решението на музиканта, той ще остане носител на Нобелова награда за литература.

Самият Дилън не присъства и на церемонията по връчването на отличието на 10 декември, въпреки че тогава Академията съобщи, че той ще изнесе лекция. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит.

Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата „за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

Източник: бгнес