Брускети с гъби и мащерка

Брускетата е лесна храна, която засища апетита ни, но и страстта ни към красивото.

Това малко италианско предястие ни отвежда в света на простичките удоволствия, а нашият вариант с гъби и мащерка ще ви хареса наистина много!

За продуктите: За да намерите най-свежите продукти за брускетите с гъби, ви съветваме да посетите някой пазар, където ще откриете ароматен чесън, прясна мащерка и най-вече много печурки. Пазарите са чудесно място, което не бива да подценяваме, защото храната там е винаги свежа.

Продукти за 2-4 души:

200 г.   печурки
150 мл. зехтин „Екстра върджин“
2 чабати или една франзела
2 скилидки чесън
2 стръка мащерка
сирене „Грана Падано“ (или твърд кашкавал)сол и черен пипер на вкус

Нарежете чабатите или франзелата. Намажете фино дъното на голяма тава със зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса, а през това време наситнете обеления чесън, поръсете и го намачкайте с малко сол. Намажете филийките с вече готовата чеснова паста и настържете малко сирене „Грана Падано“ върху всяка брускета. Измийте гъбите и ги обелете. Нарежете ги нежно на тънки ленти. Наредете върху сиренето. Поръсете с прясната мащерка. Залейте с още малко зехтин и печете за 15 минути. Когато брускетите са готови, аранжирайте с пъстра салата, чери домати и още от прясната билка. Приготвяйте брускетите с много любов към детайла и не забравяйте, че простичките неща в живота са тези, които ни остават най-любими.

Знаете ли, че: Брускетите принадлежат към така наречената „cucina povera“. Те са много по-стари от любимата ни пица и съчетават всички удоволствия на простата храна – бързина, достъпност и свеж вкус. За да приготвите перфектните брускети, е дoбре да използвате правилния зехтин. Той е много важен и ви съветваме да изберете разновидност на „Есктра върджин“, който ще превърне обикновената филийка в симфония от вкусове. Зехтинът „Екстра върджин“ има и редица плюсове пред обикновения салатен. Той пази сърцето ни здраво и ни позволява да си набавим така ценните мононенаситени мазнини, от които организмът ни има нужда. Златната течност е силен антиоксидант, помага да държим метаболизма си включен и прави кожата ни еластична, затова не е само храна, но и лекарство.