Бяс – как се предава опасната зараза?

Дори една домашна котка, която не ходи на улицата, може да хване бяс и да представлява опасност за хората

Такива предупреждения дават специалистите, припомняйки, че днес в света се отбелязва Световният ден на борба с бяс.
И във връзка с това – откъде идва този патоген?

Как може една домашна котка да бъде заразена с бяс в града?

Кучетата и котките трябва да бъдат ваксинирани веднъж годишно. Но кучетата е много по-вероятно да бъдат ваксинирани в сравнение с котките . техните стопани уверяват, че животните им не се нуждаят от ваксинация, защото не излизат навън.
Но често има случаи, когато котки излизат от прозореца, те се нараняват, после при ветеринаря се разбира, че са без ваксинации.

И какви животни в града могат да донесат бяс?

Основно това са лисиците. И мнението е грешно, че този звяр може да влезе само в селото. Има лисици и в центъра на голям град. Освен това дивите животни променят обхвата на своето съществуване, защото човек систематично намалява площта на естествената им среда, така че те отиват в града.
В допълнение, този вирус се носи от животни като мишки и плъхове. И инфекцията в Лондон, например, идва от тези животни – те са основните носители.

Как става предаването на вируса на бяс?

Вирусът може да стигне до друг организъм не само при ухапвания (както се смята, че е). Това може да се случи, дори ако слюнката на пациент с бяс попадне в лигавицата (например устата, окото) или раната.
Инкубационният период може да продължи от 7 до 10 дни, дори до шест месеца. Както, между другото, е при животните и човека. През цялото това време вирусът се премества в гръбначния мозък.
Ето защо, колкото по-близо е до главата, толкова по-бързо ще се появят симптомите.

Какви са проявите на инфекцията при животното?

Вирусът е невротропен, той се движи по нервите, така че централната нервна системасе засяга. На този фон се променя поведението на животното. То става или агресивно, или твърде пасвно. Това влошава апетита, има секрети от носа и устата.
Трябва да се каже, че животното умира от бяс. За човека това заболяване също представлява крайна опасност. Следователно, само ако животното започва да се държи странно, то веднага трябва да бъде занесете на ветеринарния лекар. Трябва да бъде поставено под карантина, ако няма симптоми на бяс, и е ваксинирано. Ако има симптоми, то се евтаназирана, а след това се прави аутопсия за потвърждаване на диагнозата.
Ако човек е ухапан или надраскан от животно, което има клинични прояви на бяс е необходимо да се подложи на лечение. Напомняме ви за опасностите, които носи бяс на централната нервна система.