Доказано: изтриването на Фейсбук профила ще те направи по-щастлива

Ако някога си се чудила дали няма да станеш по-щастлива, ако ежедневно пред погледа ти не се изсипват снимки на кафета, буркани с Нутела, бебета, кучета, котки, папагали и фикуси, то имаме новина за теб: да, изтриването на Фейсбук профила ще повлияе положително на настроението ти.

Твърдението не е измислено, а подкрепено от научно изследване, публикувано в Журнала по киберпсихология, поведение и социални мрежи.

Датският социолог Тромхолт Мортен събира 1095 човека (от Фейсбук, разбира се) и ги разделя на две групи. На хората от едната е било поставено условие да не влизат в социалната мрежа за една седмица (87% от участниците са се справили успешно), а другите са можели да влизат в профилите си както обикновено.

Както всеки, който е пробвал „интернет детокс“ ще ти каже, хората от първата група били по-щастливи от тези във втората. Нивото на щастие е било измервано по скала от 1 до 10. Въпреки това, резултатите на различните групи се различавали само с 0.37 точки.

Статия в блога на престижното списание за наука Discover, изразява сериозен скептицизъм относно резултатите. Според статията, резултатите не са реални, тъй като хората, които биха се записали в изследване за изтриване на Фейсбук профила си, вероятно така или иначе вече обмислят идеята да го направят.

Вторият аргумент против резултатите е фактът, че една седмица е твърде кратък период, за да се измери реален индекс на щастието. За да е коректна статистиката, събирането на данните трябва да отнеме месеци или години, коментират в статията.

А дали отказването от Фейсбук е толкова трудно? В днешно време всички използват затворени групи, в които си чатят с приятелите си, споделят шеги и снимки. Тогава необходимо ли ни е да знаем какво правят разни познати или непознати хора из мрежата? Нужно ли е да гледаме техните профили и с какво това допринася към живота ни? Офлайн щастието е на един клик разстояние.