Доказано! Любовта е психично разстройство | Gossips.BG

Доказано! Любовта е психично разстройство

Световната здравна организация официално добави любовта към списъка с психологически разстройства,

Любовта е в списъка с разстройства заедно със зависимости като, пристрастяването към хазарт, алкохолизъм, наркомания и клептомания. Тя е определена като психично разстройство на навика и увлечението. Международния ѝ шифър е F 63.9 и като всяка болест, и тя си има ясно изразени симптоми. Сред тях са натрапчивите мисли за друг човек, резки смени на настроението, повишено чувство за собствено достойнство, самосъжаление, спадове на артериалното налягане, безсъние, главоболие, алергични реакции и маниакални синдроми. Според някои учени любовта може да се сравни с обсесивно-компулсивно разстройство.
Специалистите казват, че любовта не може да продължава повече от 4 години, като се сравнят само физиологическите показатели на организма в началото на една връзка и след определено време. Нивото на адреналин при влюбените е 10 пъти по-високо от нормалното, заради което те страдат по-често от стресови и депресивни състояния. Нивата на серотонина, от друга страна, са с около 40% по-ниски, като същите резултати са показали и болните от обсесивно-компулсивно разстройство.

При изследване на влюбени резултатите от скенера на мозъка им показват, че няма определена зона, която се активира, когато мислим за любимия или гледаме негова снимка. При подобни експерименти целият мозък се активирал, точно както на наркозависимия, който чака поредната си доза. Проучванията показват, че човек може да се влюби не повече от 3 пъти в живота си, като е желателно през това време да не взема важни решения.