Джеки Чан ще получи почетен ”Оскар”

Екшън актьорът и майстор на бойните изкуства Джеки Чан е сред избраните да получат почетна награда „Оскар“, съобщиха от Американската академия за кино.

Освен родения в Хонконг Чан, с почетни отличия за изключителни постижения и цялостен принос към киното ще бъдат удостоени документалистът Фредерик Уайзман, филмовата монтажистка Ан Коутс и кастинг режисьорът Лин Столмастър.

Президентката на Академията за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс определи избраниците за почетен „Оскар“ като „истинскипионери и легенди в занаята“, съобщават от БТА.

Любимецът на публиката Джеки Чан е участвал в над 100 продукции и освен с бойните си умения, е известен и с комедийния си талант. Чан никога не е бил номиниран за „Оскар“, тъй като филмите му не са от типа, привличащ вниманието на киноакадемията. Наскоро 62-годишният актьор зае второто място след Дуейн „Скалата“ Джонсън в годишната класация на сп. „Форбс“ за най-високоплатените актьори в света.

Ан Коутс е печелила „Оскар“ за монтажа на лентата „Лорънс Арабски“. Британската монтажистка е работила с известни режисьори като Сидни Лъмет и Ричард Атънбъро.

Лин Столмастър е в бизнеса от 50-те години на миналия век и е бил кастинг режисьор на продукции като „Абсолвентът“, „Цигулар на покрива“, „Харолд и Мод“, „Тутси“.

Фредерик Уайзман режисира документални продукции от 1967 г. Носителите на почетни „Оскар“-и ще получат отличията на церемонията за Наградите на губернатора, която ще се състои на 12 ноември в Лос Анджелис.