Джулиана Гани влезе в Залата на тъпотията с „Фри зарядка“

Big Brother е шоу, което прави едни хора малко по-популярни в продължение на няколко месеца. Но често за тази мимолетна слава се плаща цена. Защото лъсва не само характер, но и обща култура, изразяване, дори простотия. И отново си в окото на медиите. Но не те венцехвалят като ВИП, както са си въобразявали преди да влязат в къщата.

Джулиана Гани влезе в Залата на тъпотията снощи в опита си да обясни колко се е променил шеф Петров, след като положи обет за мълчание. Тя информира други участници, че го виждала да прави дори „фри зарядка“.

Силиконката, която искаше да разиграе „предните си гърди“ благотворително, се била сгодила или омъжила преди шоуто. А мъжът до нея видимо е на „ти“ с фитнеса и едва ли започва деня си с „фри зарядка“. Може пък това да е някаква нова система за сутрешни упражнения, която е „фри“ и няма нужда от инструктори или треньори.

Кои са най-емблематичните участници в неписаната Зала на тъпотията?

Може би най-колоритни си остават досега Тризначките – Вяра, Надежда и Любов. Тяхната нечленоразделна реч бе трудна за разбиране, а и заради скоростта на изричане голяма част от хитовете им ще потънат незапомнени в историята. Но все пак има и архиви, в които са вписани техните лафове, от които може да ни стане „бедна фантастиката“.

Тяхно е дело префасонираната поговорка „Право уче в коми“ или прозрението, че в Лондон плащали 300 паунда повече към заплатата ако си красив. За фолклора те допринесоха с прозрението „Печен е, ама не е обръщан и от двете страни“.

От тях разбрахме, че човек може да се прави на „клоунинг“, или пък да бъде „интелигентно прост“. Както и че няма разлика между стволови и полови клетки. Тяхната подозрителност към другите хора пък е описана от сентенцията: „Аз не вервам на миглите си, камо ли на клепките!“. Когато пък не харесват някой човек въобще не го бавят – „Я не ми се намесвай, защото, като те видим, направо антипатия получавам!“.

Всъщност, с техните простотии може да се запълни доста дебела книга, но като че ли светото риалити трио е най-добре описано от самата Любов: „Ние сме забележителни, щото забелязваме всичко“.

Азис и Деси Слава пък сложиха началото на Великите географски открития. Без да е поставена някаква задача, Деси ни осведоми, че столицата на Италия е Милано, а на Австралия – Манхатън. Влезе и в остър спор с Азис за столицата на Швейцария. Азис настояваше за Женева, докато тя го контрира, че е Хелзинки.

Като техен достоен заместник се прояви Черната Златка с твърдението, че столица на Великобритания е Англия, а столицата на Сърбия е Белгия или Босна. Самата Златка доста се засегна от пропуските си в училище и дори обяви, че ще започне да заляга над книгите след шоуто.

Проблемът въобще не е дали знаеш столиците на различни държави, все пак това е общодостъпна информация и като ти трябва – можеш винаги да си я набавиш. Тъпото е през живота си да не си прочел една книга, да не се интересуваш какво се случва по света, да живееш в собствения си свят. А няма как да не признаем, че у нас съществува паралелен свят на „моделките“. Натокани и напомпани девойки искат да са ВИП, но когато ги „дават по телевизора“ почва да лъсва истината за полираните гънки на мозъка им.

Мисията на Златка, Азис и Деси Слава бе продължена от Светлана Василева, според която Холандия е столица на Белгия. На изпит по правопис пък написа вместо „кренвирш“ – „кренвриш“. Как да не завриш, когато Катрин Вачева се хвалеше с две висши образования, а познанията й за 2 юни достигнаха до: „Тогава вият сирените“.

Да се върнем към първата ни героиня – Джулиана Гани, която пък имала три дипломи. Още ли смятате, че българското образование е на европейско ниво? То у нас е по-лесно да изкараш висше образование, отколкото да си запишеш детето на детска градина. На тези, които не им се учи – с няколко клика на мишката пък могат направо да си купят тапиите. От който университет пожелаят.

Няма как да не похвалим Big Brother, че сваля маските на подобни хора, защото те са представяни като идоли и модели за подражание. Всеки родител трябва да се вгледа в тези медийни образи и да помисли иска ли детето му да прилича на тях?

Да има и някакви привилегии, които могат да поблазнят златотърсачките – ако си достатъчно пробивен можеш да се сдобиеш с кола и къща, но само временно. После идва моментът, когато всичко връщаш и приказката свършва. И си оставаш с двете или трите висши образования, които не ти отварят никакви врати. Защото са фалшиви – не като подпис и печат, а като нещо научено в университета.

И нека не излизаме със заучени фрази, че на една жена й е достатъчно да бъде красива. Все пак не трябва ли да „правим диалог“ (многократно използвано съчетание в речника на фолкпевицата Мария) с тях? Достатъчни ли са ви темите за кубици, силикон и мъдри мисли на Паулу Коелю и Хорхе Букай?

Източник: dnes.bg / Александър Попов