Есента ни атакува

Официално е есен, което ни кара да се запитаме дали този сезон е опасен за здравето и защо?

Добре е да знаем, че сега е периодът, в който се „събуждат“ хронични болежки – депресивни състояния, безсъние, язва, гастрит, ставни проблеми.

Организмът обаче може да бъде атакуван и от вируси, които само чакат имунитета да е отслабнал. За да си набавим необходимите витамини и минерали и да сме подготвени за хрема, кашлица и болки в гърлото, е необходимо да хапваме повече плодове, зеленчуци, риба и рибни продукти.

Приемането на витамин С, както и комбинирани витамини (разтворими или не), също е вариант за засилване на имунитета. Спортуването и разходките на чист въздух са безспорен имуностимулатор.

Снимка 314359Източник: iStock

Безсънието е сред есенните врагове, като по-често навестява жените и по-рядко мъжете. Чаша топло мляко с лъжичка мед е препоръчително да се пие преди заспиване. Ако не помага, се налага консултация с невролог.

Страданията на нервната и костната системи се обострят през този сезон, поради намаляването на слънчевите лъчи. Калций и витамини от група В са правилният избор за потушаване на тези болежки.

Снимка 314453Източник: iStock

Отключването на психически заболявания също се проявява през есента. Различните видове депресия са сред тях, да не говорим за по-тежки диагнози. Активният начин на живот, движението, йогата, както и разговорите с психолог помагат в подобни състояния.

Когато са налице стомашно-чревни болежки, диагностицирани като хронични язви на стомаха, дванадесетопръстника и гастрити, трябва да се потърси и лекарска помощ – в зависимост от симптомите. Ако след хранене се появят болки в стомаха и гадене, не бива да се доверяваме на самолечение.

Снимка 314450Източник: iStock

Лечение с билки

За да не изземваме функциите на специалистите, ще посочим билки, които народната медицина препоръчва при изброените по-горе заболявания. Женско биле се използва при неразположения, свързани със стомаха и корема. Билката е лек и при вирусни инфекции на горните дихателни пътища, хрема, както и при хронична умора.

Запарка от златник пък облекчава лигавицата на стомаха и помага при гастрит. Приготвянето на отвара от мащерка, листа от живовлек, ленено семе и риган се препоръчва при кашлица и болно гърло.