Ешерихия коли може да е причината за смъртта на Хю Хефнър

Бактерията Ешерихия коли, която причинява инфекции най-вече на пикочните пътища, вероятно е свързана със смъртта на създателя на „Плейбой“ Хю Хефнър. Според сп.

„Пийпъл“, 91-годишният бизнес магнат е станал жертва на именно такова заболяване, съчетано със сърдечен пристъп.

Издания като TMZ и „Лос Анджелис Таймс“ твърдят, че в медицинското досие на Хефнър се посочва инфекция, продължила 6 дни, която не е отговорила положително на лечението с антибиотици. Този случай засяга глобалния проблем с антибиотичната резистентност, при който дори прости инфекции, които досега са лекувани успешно, биха могли да станат животозастрашаващи. Причината е прекомерната употреба на антибиотици в световен мащаб, докато нови лекарства от този клас рядко излизат в търговската мрежа.

Не е ясно дали Хефнър е страдал от бъбречни проблеми и как точно е бил засегнат от Ешерихия коли. Според американските медии в смъртния му акт е записана септицемия − сериозно и понякога смъртоносно усложнение, което се дължи на тежка инфекция.

Хефнър е роден на 9 април 1926 г. и основава списание „Плейбой“ през 1953 г. Той почина в дома си на 27 септември 2017 г.