Фитнес навиците, които вредят на нашата тренировка

Ако се чудите защо постигането на вашите фитнес цели изглежда непостижимо, причината може да няма нищо общо с това колко повторения сте направили или колко километра сте пробягали.

Вашият тренировъчен план и навици извън фитнес залата са също толкова определящи за успеха, те могат да провалят вашата тренировка и да повлияят на здравето ви в дългосрочен план.

Вижте няколко причини, заради които може би не постигате резултати:

1. Лоша форма

Дали от липсата на подходящо напътствие или заради това, че не искат съвет, а може би и защото са нови за фитнеса, много хора не осъзнават значението на добрата форма при упражнения.

Изпълненията по неправилен начин могат да бъдат опасни за вашите стави и мускули и дори да сведат до минимум ефекта от вашата тренировка. Уверете се, че научавате правилния начин на изпълнение от сертифициран инструктор или експерт.

2. Упражняват се на празен стомах

Експертите препоръчват да зареждате тялото си, преди да започнете да тренирате. Джей Кардило, специалист по фитнес, казва, че гладуването при кардио тренировки може да има и положителни, и отрицателни страни, но това не е устойчиво. Вместо това той предлага да увеличите глюкозата, преди да започнете тренировката.

Когато кръвната захар е твърде ниска, тялото ви извлича гликоген от мускулните тъкани и започвате да губите мускули, вместо да ги изграждате. Да не говорим, че ниската кръвна захар може също да причини замайване и слабост по време на тренировка, така че яжте банан, плодове или нискомаслено кисело мляко 45 минути преди да тренирате, за да пропуснете тези негативни странични ефекти.

3. Твърде много кардио

Кардиото може да изгори много калории, но прекаляването с него може да намали силата, да предизвика атрофия на мускулите и дори да доведе до загуба на мазнини. И ако сте на строг план за хранене и го комбинирате с предозиране на кардио, това може да повлияе на вашите мускули.

Затова експертите препоръчват няколко 15-минутни HIIT упражнения в седмицата, съчетани със силови тренировки, за да изгорите мазнините и за поддържане на силата.

4. Гладуване или неправилната храна

Твърде много хора мислят, че пропускането на храненията може да им помогне да отслабнат, но това далеч не е вярно. Трябва да ядете след тренировка и трябва да ядете правилно. В противен случай „тялото ви разгражда мускулите в аминокиселини, за да се превърне в глюкоза“, казва Джон Айви, доктор по кинезиология в Тексаския университет.

Така реално вие карате тялото ви да започне да ви саботира. Избягвайте яденето на рафинирани или преработени храни и се стремете да имате добра комбинация от въглехидрати, протеини и здравословни мазнини.

5. Не спите достатъчно

Добрият сън позволява на мускулите ви да се възстановят. Без него не можете да се упражнявате с пълна сила и мускулите могат да започнат да ви болят.

Да не говорим, че сънят помага за смекчаване на стреса, което на свой ред намалява нивата на кортизол, отговорен за балансирането на производството на тестостерон и за метаболизиране на мазнините. Всичко това означава, че трябва да се стремите към 6-8 часа сън, според личните ви ангажименти и биологичен часовник.

6. Бедна на протеини диета

Протеинът е от съществено значение, за да помогне на тялото ви да се възстанови от тренировка и помага за възстановяване на мускулите. Богатата на протеини диета спомага за увеличаване на метаболизма и за изгаряне на мазнините.

Освен това изгаряте повече калории по време на храносмилането. Научните изследвания сочат – тялото изгаря до 30 процента от калориите, консумирани от белтъчините по време на процеса на храносмилане.

Източник: profit.bg