Гъбите за баня – развъдник на батерии

Гъбите за баня са отлично средство за отстраняване на мъртви кожни клетки и допринасят за мека и гладка кожа, но същевременно са развъдник на бактерии.

„Всеки път, когато използва гъба за тяло, освен сапун или лосион, къпещият се втрива в кожата си няколко смущаващи допълнителни съставки, сред които бактерии и плесени“, предупреждава дерматологът Джей Матю Найт, цитиран от БТА.

Експертът отбелязва, че за съвсем кратко време под въздействие на благоприятните за развитието на бактерии влага и топлина в банята, гъбата за тяло се превръща в развъдник на микроорганизми, способни да навредят на здравето.

Още по-вредно е използването на гъби за баня след бръснене, тъй като микробите лесно проникват дълбоко в кожата през раничките от порязване.

Според публикацията, внушителните 98% от дерматолозите не препоръчват използването на гъби за баня. Ако хората не могат да се откажат от употребата им, съветът на експертите за справяне с бактериите в тях е гъбите за тяло да бъдат изплаквани старателно след всяко къпане и да се оставят да съхнат далече от душа.