Грешките, които допускаме, когато си правим студено кафе

Студеното кафе е чудесен избор за ободряваща напитка през лятото. За да запазим обаче качествата и неговия вкус, трябва да се съобразим с някои златни правила при неговото приготвяне.

#Използване на не особено прясно кафе

Ако сте любител на кафето, то със сигурност в шкафа си имате смляно на ситно зърна, които стоят отдавна там. Добре е да знаете, че печените зърна запазват вкуса и аромата си по-дълго от смляното кафе, но и двете имат ограничена трайност, преди окисляването да влоши качеството им. Ето защо трябва да купувате само толкова кафе, колкото ще изпиете в рамките на следващите две седмици. За най-добро качество смилайте зърната точно преди да ги консумирате. В никакъв случай не пийте кафе, независимо дали е топло или студено, което сте смлели преди повече от месец.

#Твърде финото смилане

Някои методи на варене изискват фино смлени зърна. Но тъй като при студената напитка, зърната се накисват 12 часа, не е необходимо след това те да се смилат твърде на ситно, тъй като това ще подсили горчивия им вкус.

#Използване на грешно съотношение

Съществува т.нар. „златно съотношение” при приготвянето на перфектното кафе.  На всеки 180 мл вода се добавят по 2 с.л. кафе. Ако сложите повече кафе, рискувате да го направите прекалено горчиво на вкус. По-малко количество кафе пък ще направи напитката ви блудкава на вкус и водниста.

#Неправилна температура на водата

Ако водата е прекалено гореща, това ще унищожи част от полезните съставки в кафето, а и ще се отрази на неговите ароматни качества. С по-хладка вода пък вкусовете ще са слаби. Водата трябва да е с температура непоследствено преди завирането – 92-95 градуса. Този температурен диапазон се достига между 30 и 45 секунди след кипването на водата в чайника и изключването му.

#Разреждате с твърде много вода

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Стандартното време за накисване е 24 часа. Имайте предвид, че то ще доведе до силно ароматизиране на кафето. Когато сте готови да го консумирате, вие го разреждате с вода, но често правите грешката да сипете повече, отколкото е нужно. Добре е да знаете, че има оптимално съотношение между концентрата и водата. SCAE препоръчва използването на литър вода за 50-65 г прясно смляно кафе. Можете да го направите и по-силно, но ако предпочитате кафето си по-слабо, не добавяйте повече вода по време на варенето. Това обикновено освобождава по-горчивите, неприятни на вкус масла от зърната. Ще получите по-приятен и балансиран характер на кафето, ако го приготвите с препоръчителното съотношение и едва след това го разредите с вода.

#Държите го твърде дълго време в хладилника

За разлика от горещото кафе, което ще се развали само след няколко часа, прекарани в хладилника, студената напитка ще се съхрани. Като неразреден концентрат тя ще се запази в продължение на две седмици, въпреки че качеството на ароматите ще се влоши след първата седмица. Ако сте разредили концентрата с вода, имайте предвид, че това ще скъси срока на годност на напитката до не повече от 2-3 дни.