Гуам – тропическият остров без птици, в който Ким Чен Ун се прицели

Какво знаем за остров Гуам, който от дни е в челните заглавия на световните медии след като напрежението между САЩ и Северна Корея рязко ескалира, а Ким Чен Ун заплаши с военни удари американската военна база в Гуам?

територия от 1950 г. насам. Отстоянието до Сан Франциско е 9300 километра, а до филипинската столица Манила – 2600 км.

Гуам е най-големият и гъсто населеният от Марианските острови, които са част от Микронезия – периметър от множество острови в Океания, Северния Пасифик. В близост е и Марианската падина – най-дълбоката точка на Земята. Гуам има площ 561 кв. км, а населението му е около 160 000 души.

Официалното му име е Guåhan (Chamorro), а официалните езици два – английски и чаморо.

Гуам е тропически остров, покрит с джунгли, вулканични хълмове, но същевременно не му липсват урбанизирани райони. Столицата се нарича Агана, а близо 40 процента от населението живее в градовете. Най-високата точка – връх Ламлам – достига 406 м надморска височина. Температурите целогодишно се движат между 20 и 30 градуса по Целзий. Територията е често сполетявана от разрушителни тайфуни.

Страшилището от Нова Гвинея

Гуам е популярен като „островът без птици“. Макар природата да го дарява с интересна и богата флора и фауна, човешката намеса води до обрат. През 40-те години на миналия век с кораб инцидентно на острова е внесена кафявата дървесна змия – инвазивен вид, обитаващ Нова Гвинея. В резултат измират огромна част от птиците на острова – поне 12 вида, а малкото останали са застрашени. Змиите нанасят и поражения по инфраструктурата – редовно предизвикват аварии на електропреносната мрежа, убиват и малки бозайници.

Народът чаморо

Местното население е съставено от народа чаморо (откъдето идва и името на официалния език, част от австронезийското езиково семейство), от който в момента произхождат около 40% от обитателите. Тази етническа група е с малайско-индонезийски корени. Около 3/4 от населението е католическо, а 1/8 са протестанти. Самата дума чаморо идва от „чамори“ или „чамоли“, които означават „благороден“. Езикът чаморо се ползва основно в домакинствата, английският е за бизнеса и образованието, а поради търговските връзки в Япония често може да се чуе и японска реч.

Големият обрат за острова идва след като тук се настаняват американските военни бази. Заради ограничаването на селското стопанство след появата им се налага островът да започне да внася храна и днес населението разчита основно на импорта, за да задоволи продоволствените си нужди.

Военните части са пръснати на различни места на острова. Освен военновъздушна база, има още морска въздушна станция, военноморска база с кораборемонтен двор, комуникационни центрове и болница.

Мястото привлича много туристи – около 1 милион всяка година. Те могат да разчитат на петзвездно настаняване в залива Тумон.

Не участва в избори, но излъчва кандидати

Населението не гласува директно в изборите в САЩ, но има право да участва в предварителните гласувания за излъчване на кандидати за вота и да изпраща свои представители на конгресите на политическите партии. Самият остров се управлява от избран от жителите губернатор с 4-годишен мандат.

В базите на острова има около 5000 американски военни.