Хората, които правят повече снимки, са по-щастливи

Сигурно си имате поне една приятелка, която е просто обсебена от това да снима всички и всичко, което й се случва, та било то и повтарящо се всеки ден като…храненето. Може и да не публикува всяка снимка в Instagram, но надлежно документира всеки един момент от живота си. И колкото и да я харесвате, признайте си, понякога просто ви писва да снима ли, снима, всичко, което очите й виждат.

Но знаете ли? Вместо да й се ядосвате, по-скоро се поучете от нея. Е, да, правилно ни разбрахте. Защото ново изследване от University of Southern California Marshall School of Business твърди, че правенето на снимки всъщност превръща изживяването в много по-добро и дори ни прави по-щастливи. Вече знаем, че снимането на храната я прави по-вкусна. Но това изследване добавя и снимането на…всичко. Това няма да се хареса на хората, които смятат че заради вторачването в обектива пропускаме истинската ценност на изживяванията ни, чувствата, усещанията. Но ето какво се случва с хората, които постоянно правят снимки.

Те са по-фокусирани

Изследователите са провели 9 експеримента за целта на изследването. В един от тях на участниците в два бус тура във Филаделфия им било забранено да ползват смартфоните си. На един от автобусите обаче били раздадени камери, а участниците били окуражени да правят снимки. Тези хора докладвали, че са се насладили повече на обиколката и били много по-ангажирани с това, което виждат.

По-отдадени са на изживяването

В друг експеримент група участници били инструктирани да направят поне три снимки на обяда си, докато друга група – не. Тези, които снимали, признали, че се чувстват по-отдадени на храненето, за разлика от втората група.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Обръщат по-голямо внимание

На участниците в още един експеримент били дадени проследяващи очите очила и били заведени в археологически музей. Те били инструктирани да правят снимки на нещата, които ги интересуват, или изобщо да не снимат, ако не искат. Резултатите показали, че хората, които правели снимки, прекарали по-дълго време при експозициите. Те също така докладвали, че се заинтересовали повече от изложеното, отколкото хората, които не правели снимки. Тоест, фотографите обърнали по-голямо внимание на експозицията.