Игра с надеждата: Да мамиш за пари, търсещи осиновените си деца

От измами за закупуване на общински жилища до измами за хора, търсещи осиновените си деца или биологичните си родители, са били част от машинациите на жената, измамила десетки хора с хиляди левове.

Престъпниците набелязват жертвите си в група, в която родители търсят изоставените си деца, а други хора се надяват да намерят биологичните си майка и баща.

„Това е нормалният начин, по който се случват нещата в държавата България“ обяснява пред bTV един мъж решението си да даде над 8000 лв. на жена, представила се като Иванина. Оказва се, че Иванина е просто „машата“ на измамите.

Тя твърдяла, че има контакти на много високо ниво в общината и, с помощта на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, може да уреди продажбата на общинско жилище на данъчна оценка – за 25 000 до 40 000 лв.

Това обаче е само едно от „разклоненията“ на измамната схема.

Лили Апостолова, администратор на групата „Търсим се“, разказа, че Иванина действа и в друга, може би не толкова доходоносна, но още по-неморална схема – Facebook групи с платен достъп, в които се твърди, че много по-лесно се прави връзката между деца и родители, но всъщност се дава напълно невярна информация.

Зад групите, по думите й, стоели жени на име Дарина Атанасова и Ивелина Петкова.

Те копирали облика на оригиналната група „Търсим се“ с няколко имена, включително „Къде си?“.

За Ивелина Петкова имало данни, че работи в съда в Стара Загора и от там изнася информация срещу пари. Иванина, в един от профилите си, посочвала като своя месторабота МВР и така създавала по-голямо доверие у хората.

За да се възползват от услугите на трите, потребителите трябвало да плащат такса – по лев на месец. Поне една от групите е с около 9000 члена. За отделно изнасяне на информация обаче имало „такси“, стигащи 600 лева.

Лили Апостолова подчерта, че нито „Търсим се“, нито другата легитимна организация – Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ не събират пари.

„Ние периодично предупреждаваме, но желанието надделява над разума“, коментира тя.

Не е само това – в паралелните групи циркулирала и фалшива информация. Така майка с ДНК тест установила, че не е била свързана с дъщеря си. Известен адвокат бил потресен, след като при него се появила жена, твърдяща, че го е родила – а той не е осиновен.

От „Търсим се“ обмислят дали да не съдят администраторите на другата група, защото всичко това се прави с крадена от тях информация, което ги злепоставя.

източник: m.dnes.bg