Игра с огъня: Пирамиди, гол модел и накрая… затвор!

Белгийката Мариса Пепън обясни, че било в името на изкуството

Белгийският модел Мариса Пепън и австралийският фотограф Джес Уокър попаднаха в египетски затвор, заради разголени снимки в храм, съобщава Metro. Пепън пътешества по света и успява да се снима без дрехи в 50 страни. Снимката на фона на египетската пирамида, обаче се оказа проблем за нея.

Фотографът и моделът дали подкуп на охраната, които се оказали местни жители. Оказало се, обаче че храмът в Карнак е много по-добре охраняван и малко след като двамата започнали да снимат към тях се насочили четирима пазачи.

„Опитахме се да им обясним, че правим изкуство с най-голямо уважение към египетската култура, но те не виждат връзка между голота и изкуство. В очите им  се четеше само „порно“, или нещо подобно, разказва моделът.

Те сграбчили туристите и ги отвели в полицията. По пътя фотографът успява да изтрие снимките.

Задържаните се опитали да убедят органите на реда, че само са проверявали осветлението и не са правили снимки, но така и не им повярвали.

Фотографът бил обискиран и после двамата отведени в затвора.

„Знаех, че един затвор в Египет изглежда малко по-различно от този в Белгия или в някоя западна държава, но нямах представа какво да очаквам, преди да вляза, спомня си Мариса. – Първата килия, с която се сблъскахме, беше натъпкана с най-малко 20 души. Някои бяха изхвърлени на пода, други стискаха релсите на килията с ръцете си. Трети кървяха и крещяха. Никога не съм виждала нещо подобно преди в реалния живот.“

След няколко часа тя и фотографът били изправени пред съда. Те се представили за глупави туристи, които не знаят забраните.

„Съдията прелистваше  с палеца си книги, които изглеждаха стари, като самите пирамиди“, казва Пепън. – В крайна сметка той ни предупреди никога повече да не се занимаваме с такива глупави и срамни неща. Ние кимнахме.“

Фотографът пък успял по-късно да възстанови снимките с помощта на специална програма. Двамата напуснали Египет и публикували направените фотоси.

снимки:

CEN/Marisa Papen/Jesse Walker

CEN/Marisa Papen/Jesse Walker

Снимка: CEN/Marisa Papen/Jesse Walker
Снимка: CEN/Marisa Papen/Jesse Walker