Имунотерапия пребори смъртоносен рак на мозъка

Смъртоносни ракови образувания в мозъка на мъж, които се разпространили в гръбначния му мозък, се свиха и след време напълно изчезнаха.

Това стана в резултат на ново лечение, което позволява на имунната система да атакува болестта, сочат резултатите от изследване, цитирани от АП.

Въпросната имунотерапия, на която се подложил 50-годишният Ричард Грейди, вече помогнала на пациенти, засегнати от левкемия. Начинът на прилагане на терапията обаче е нов и може да допринесе за лечение не само на мозъчни тумори, но и на рак на гърдата и белодробен рак.

Грейди е първият пациент, при когото посредством тръбичка терапията е приложена в черепно-мозъчната му течност и минава по поетата от раковите образувания „пътечка“ до гръбначния му мозък.

„Налице бе впечатляваща реакция, която отвори вратите за тестване“, заяви неврохирургът д-р Бехман Бейди от онкологичният център Сити ъв хоуп в Дуарте, Калифорния.

Грейди участвал в клинични тестове, при които негови кръвни клетки, известни като Т-клетки, били отнети и генно модифицирани в лабораторна среда, за да се превърнат в специални „воини“, които търсят и умъртвяват ракови образувания.

Лечението, известно като клетъчна терапия CART-T, е използвано срещу рак на кръвта, но ефикасността му срещу твърди ракови образувания бе неизвестна.

Грейди първо се подложил на хирургична операция, за да бъдат изрязани три от най-големите му тумори. След това генно модифицирани клетки били вкарани посредством тръбичка в мозъка му.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Туморите обаче продължили да увеличават размерите си, появили се също нови тумори и ракови образувания стигнали до гръбначния му мозък, пишат от БТА.

Лекарите тогава решили да поставят втора тръбичка в черепната кухина, в която се формира гръбначно-мозъчната течност, и да вкарат в нея генно модифицирани клетки.

„Идеята бе черепно-мозъчна течност да отведе Т-клетки до различни места, минавайки по пътя, поет от раковите образувания“, поясни д-р Бейди – „След три курса на лечение всички тумори значително се свиха, а след десетия курс – напълно изчезнаха.“