Интересни факти за целувките

Подбрахме за вас най-интересните факти за целувката, които може би не знаете, но ще ви е интересно да научите. Ето ги и тях:

1. Най-дългата целувка е продължила 58 часа

Лакасана и Екачай Тиранарат са се целували  58 часа , 35 минути и 58 секунди през 2013, с което влезнали в рекордите на Гинес. На събитието, проведено в Патая Тайланд, те победили 9 двойки, спечелили сериозна сума, два диамантени пръстена и титла, разбира се.

2. Целувката влияе добре на зъбите

Може ли целувките да ни спасят от зъболекаря? Не съвсем, но е доказано че предотвратяват кариес. Това е защото сключването на устни и сливането на езици увеличава отделянето на слюнка. Минералите в слюнката почистват остатъците от храна и предпазват зъбния емайл. Миенето на зъби и почистване с конец всеки ден е препоръчително, но няколко целувки повече няма да навредят. 😉

3. Целувката пренася доста болести

Страстната целувка обменя много повече слюнка между двамата партньори. Изследователи са открили, че по време на интимна сесия от 10 секунди могат да бъдат обменени над 80 млн бактерии между двама души. Според изследване публикувано в Microbiome двойките, които се целуват поне 9 пъти на ден обменят подобно количество бактерии.

4. Жените предпочитат да целуват мъже без бради

Мъжете може да изглеждат по-секси с набола брада, но според Уилям Кейн, авторът на „Изкуството да целуваш” 53% от жените предпочитат да целуват гладко избръснати мъже. Това не е лоша новина за брадатите обаче. Кейн също открива , че 33% от жените харесват от време на време да целуват мъже с наболи бради.

5. Целувката за довиждане помага на женените мъже да живеят по дълго

Най-лесният начин да повишиш очакванията от брака си? Целуни мъжа си преди да тръгне за работа. Д-р Артур Забо провежда две годишно проучване и открива, че мъжете, които целуват жените си живеят 5 години по-дълго, правят 20-30% повече пари и са участвали в по-малко катастрофи и пътни инциденти, отиват в по-добро настроение на работа, което ги прави по-здрави психически и физически.

6. 2/3 –ти от хората накланят главите си по един и същи начин

Удрянето на носовете, когато се накланяте за целувка убива желанието (на всеки се е случвало понякога). За да се избегне това трябва да се наведете правилно. Неврологът Онур Грунтуркун провежда изследване в продължение на 2 години и половина и установява, че 2 пъти повече хора навеждат главите си първо надясно и след това наляво.

7.Античните римляни установяват правилото за сватбената целувка

„Можете да целунете булката.” Тези думи са ни доста познати, но защо сключваме сделката с целувка? Това може да се проследи назад във времето, когато античните римляни официално сключвали договори с публична целувка. В книгата „Римската сватба: Ритуал и значение в Античносттта”, същият акт може да се изпълни и за законното свързване и на двама човека.

8. Първата целувка на екран е била преди повече от 100 години

От „Хубава жена“ до „Спайдърмен“, сме видели много целувки. През 1896 г. обаче Томас Едисон излъчва първото сключване на устни в историята на киното. Известният откривател на електрическата крушка и фонографа(грамофона) записва и показва „Целувката” – 23-секунден филм, с канадската актриса Мей Ъруин и Джон Райс в нейното студио в Ню Джърси, във време, в което публичната целувка все още  е табу.

9. Целувката не е универсален акт на привързаност

Бихте си помислили, че всеки би се захванал с приятния акт да се целува, но не е точно така. 10 % от хората в света не влизат в това число според антрополозите. В „Науката на целувката: Какво ни казват нашите устни”Шерил Кишенбаум обяснава как някои общества предпочитат други прояви на привързаност като облизването или хапането вместо традиционното сключване на устни.

10. Представата ти за самия теб влияе на това кого ще избереш да целунеш

Колкото по-секси се чувстваш, толкова по-придирчив си в избора си кого да целунеш. В изследвания на стотици жени и мъже във възрастта между 18 и 63 изследователи намират, че тези, които се чувстват атрактивни отделят по-голямо значение на целувката и на това с кого да я споделят.