Изкуствен интелект прогнозира продължителността на връзката

Учени от Университета в Южна Каролина разработиха компютърен алгоритъм, който може да прогнозира дали една любовна връзка ще се разпадне или не, съобщава сайтът Новости Mail.RU.

В основата на този алгоритъм е анализът на гласовете на мъжа и жената. В продължение на две години учените са се занимавали с изследването на гласовете на 67 двойки, посещаващи сеанси за семейна терапия.

Учените са оценявали тембъра, интонацията и други гласови характеристики на влюбените, когато те разговаряли помежду си. Компютърът бил програмиран да открива връзката между особеностите на гласа на хората и да дава прогноза дали те ще останат заедно или не.

Специалистите са успели да предскажат развитието на двойката на базата на значението на думите, произнасяни от тях, на езика на тялото и други характеристики, които алгоритъмът не отчитал. Психолози, поканени да участват в изследването, са оценявали правилно развитието на връзките в 75.6% от случаите, а изкуственият интелект – в 79.3%.

Най-точни са били резултатите, когато се обединявали прогнозите на компютъра с тези на психолозите – 79.6%. Това дава основания на специалистите да смятат, че е възможно в бъдеще изкуственият интелект да замести семейните психолози.

източник: космполитън