Изследване: Вече може да се предвиди типът човек, подходящ за брак

Понякога, след среща с половинката на приятел, някои от вас ще забележат, че въпросният мъж или жена е „типът за брак.“ Други ще кимат мъдро и замислено, докато си пият коктейла. (Предполагам, че този вид срещи се случват в слабо осветен бар, където приятелите са извикани да пийнат и да се произнесат.)

Какво точно идентифицира въпросния човек като тип за брак не е ясно – може би това е определен блясък в очите, или може би татуировка на безименния пръст на лявата ръка, където може да се появи брачната халка.

Науката обаче не е удовлетворена от такива дефиниции. Науката иска отговори. Какви лични характеристики определят някого като „тип за брак”?

Ново проучване, публикувано в „Social Science Research” разглежда това как привлекателността, личността и външния вид ще повлияят на вероятността някой да се ожени, или да съжителства в една връзка.

Майкъл Т. Френч, професор по социология в Университета в Маями и неговият екип наблюдават дългосрочни данни на повече от 9000 юноши, докато те се превръщат в млади хора.

Изследването започва от 1994 г., когато участниците са били в гимназията и средното училище и завършва през 2009 г., когато младежите са на възраст от 24 до 34.

Интервюиращите е трябвало да оценят външния вид на участниците, личността им и прическата в скала от едно до пет, като пет е за най-привлекателните личности.

Така че това изследване не се вглежда в нюансите на личността и как един саркастичен човек  може да бъде очарователен и привлекателен за друг, а просто проучва дали нечия личност като цяло е „привлекателна“.

„Резултатите показват, че хората са в състояние да компенсират недостига на една желана черта, чрез засилване присъствието на друга.“

От тези три черти, единственото статистически значимо взаимодействие е, че мъжете с привлекателна личност над средното ниво е по-вероятно да се оженят.  Разглеждайки всеки един от факторите поотделно, други значими тенденции не са констатирани.

Но разглеждайки тези три фактора общо (това, което учените наричат „индекс на личните черти“) са свързани с вероятност за брак.

Някой, който има висок резултат по индекса (от общо трите фактора) има по-голям шанс да мине през брачна церемония. (Индекса на личните черти няма значителна връзка с не-съпружеското съжителство, обаче.)

„Увеличаването на стойността на индекса на лични черти  в нормални граници се свързва с 13.7% по-голяма вероятност за влизане в брак за мъжете и 13.2% по-голям шанс за влизане в брак за жените“, се казва в изследването.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

„Въпреки, че със сигурност не са определящи, тези резултати показват, че хората са в състояние да направят компромис с различни лични качества, за да повишат ефективността си при правене на предложения и намиране на подходящ партньор.

„Резултатите показват, че хората са в състояние да компенсират недостига на една желана черта, чрез засилване присъствието на друга. Например, човек, лишен от физическа привлекателност може да избере да инвестира повече във външния си вид, с цел да се превърне в по-привлекателен партньор.“

Резултатът е,  че  „цялото е повече от сбора на своите части“ теория на вероятността за брак, и наистина, цитата на Аристотел е епиграф за изследването.

Може би” типа човек за  брак” просто притежава нещо специално -комбинация от привлекателност, приятен външен вид и, предполагам, редовно взимане на душ, които му придават блестяща аура, която просто крещи „Омъжи се за мен.“