Известните жени за самотата

Въпреки, че времето „на старите моми“ отмина, все още стереотипът си стои загнезден в съзнанието на повечето хора, че макар и успяла една жена навърши ли 30 години почти сигурно ще си остане сама, е може би с една-две котки около себе си.

Затова ще ви покажем какво разказват няколко успешни жени, звезди от световна величина, по темата „какво е да си сама“, когато това е въпрос на личен избор.

1.Сюзън Сарандън

„Да бъдеш сама по-дълго време си е голямо и вълнуващо предизвикателство, което те кара да преосмислиш всичко. Кара те да започнеш да приемаш живота и връзката си като жив организъм, който се движи, расте, променя се. Всяка дълга връзка трябва постоянно да се обновява, да се обсъжда, в противен случай, всичко приключва….“ – Reuters, март 2012 г.

2. Стиви Никс

„Повечето жени не биха искали да са на моето място. Постоянно ми казват: „Но ти си сама“, „ Не ти ли е самотно понякога?“ Всъщност аз съм всичко друго, но не и самотна. Чувствам се развълнувана за всяко нещо, което правя и го правя със страст. Има жени, които казват: „Страх ме е да не остарея сама“ и аз съм: „Мен това не ме притеснява“. Знаете ли защо? Защото никога няма да съм сама, аз знам, че винаги ще бъда заобиколена от хора. Аз съм като кристална топка, а около мен са пръстените на Сатурн. Моето поколение се бори със зъби и нокти, за да прокара път на феминизма. За да можем, ние жените, да не бъдем заставяни да имаме съпруг, деца или постоянно да сме във връзка, защото така е по правилата. И когато някой те попита: „Какво нямаш приятел, но не искаш или…?“, „Да, така съм добре…“ Отсреща обаче веднага ще ти намерят поне няколко причини, че не си добре… Не обичам таквиа съвети… Както обаче майка ми казваше: „Ако не нещо друго поне ще те науча да си независима“, това и направи – Vulture, юни 2013 г.

3. Катрин Хепбърн

„Сложих си панталони преди 50 години и показах, че има и друг път. Не живях като жена, а като мъж. Просто правех точно, каквото искам, изкарвах достатъчно пари, за да мога да си го позволя и изобщо не се страхувам, че мога да остана сама.“ – Тhe New York Times, май 1981 г.

4. Фран Лейбовиц

„Това, че хората смятат, че съм напълно лишена от съчувствие и всякакъв интерес в света, в който всички се движат по двойки или в групи се дължи на факта, че двете ми основни занимания са пушенето на цигари и планирането на отмъщения, които са си самотни занимания сами по себе си. Е, разбира се, от време на време някой приятел се отбива за питие или две, но реално срещите са ми абсолютно ненужни.“ — The Fran Lebowitz Reader, ноември 1994 г.

5. Даян Кийтън

„Спомням си, че и аз едно време живеех с мисълта, че ще намеря някой, с когото ще прекарам времето до края на дните си, е не винаги става така. Но не мисля, че животът ми е бил непълноценен, защото не съм се омъжила. Целият този мит със сърдитата старата мома е пълен боклук“ – Wenn, юли 2001 г.

6. Дженифър Лоурънс

„Аз просто имам нужда да оставам сама доста често. Чувствам се щастлива, когато мога да прекарам дните от събота до понеделник сама в апартамента си. Така се презареждам.“ – LIFE, декември 1953 г.

7.Одри Хепбърн

Аз просто имам нужда да оставам сама доста често. Чувствам се щастлива, когато мога да прекарам дните от събота до понеделник сама в апартамента си. Така се презареждам.“ – LIFE, декември 1953 г.

8. Йоко Оно

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

„Най-ценното време от деня за мен е, когато съм сама. Когато всеки е у дома си, синът ми е заспал, а аз просто стоя и гледам нощните светлини от прозореца. Най-после осъзнах, че няма нищо лошо в това да си сам.“ – Ocala Star Banner, юни 1983 г.

9. Доли Партън

„Моите нокти опредлеят ритъма, когато пиша песни съвсем сама. Някой ден мисля да направя албум „Аз и моите нокти“… – Roger Ebert, декември 1980 г.

10. Джейн Фонда

„Имам приятелка, която казва, че се е превърнала в „нърд“, защото вече не излиза толкова често с приятелите си. Казах, че я разбирам, защото една част от мен също е „нърд“. Моят блог създава впечатлението, че непрекъснато съм заобиколена от хора, но всъщност прекарвам доста време сама. Медитирам, чета, не съм в еуфория през цялото време, просто пиша за това.“ – блог, юли 2010 г.