Как да победим депресията?

Има моменти, в които просто ни е невъзможно да си припомним колко хубав е светът и колко ценни малки неща има там навън. На сърцето му е болно, тежко, черно и очите не виждат в други цветове освен в черно и сиво. На всички са ни се случвали. Но и знаем, че тези състояния на крачка от депресията не са ни присъщи и бързо ще се измъкнем, нали?

Има един сигурен начин да преодолеете подобно състояние и той е да се обърнете за помощ към близките си хора. Но има и още нещо, което може да направите. Да заставите себе си да си припомните тези 7 важни неща.

Вие сте точно каквото трябва да бъдете
Нито дебела, нито твърде слаба. Нито твърде тъжна, нито лигава. Нито висока, нито прекалено ниска. В този миг, точно в този миг, вие сте абсолютно и категорично това, което сте – перфектна. Вие сте достатъчна.

Любовта

Вие сте обичана. Вие сте обичаща. Вие самата сте любов, проста и чиста. Колкото и черно да изглежда всичко, припомнете си колко любов имате в живота си – семейство и приятели, които имат нужда от вас. В този миг може и да се чувствате потиснати и депресирани, но само си спомнете, че любовта и топлите отношения присъстват в живота ви. Усещането за любов ще се прояви като слънчев лъч.

Силата ви

Всички сме преминали през някои трагедии, но и през своя триумф. Това, което не бива да правите, е да се вглеждате в преживяванията на другите и да ги сравнявате със своите. Всички си имаме своя уникален опит и болката ни е различна. Ако изобщо се замислите за нечия съдба, направете го само, за да си кажете, че сте благодарни за всичко, което сте и имате. И осъзнайте едно – в този момент каквото и да сте преживели в миналото, оцелели сте и сте тук и сега. Значи сте силна личност.

Усмивката

Да, знам, в този момент никак не ви е до усмивката. Но положете усилие, насочете мислите си в тази посока – припомнете си един миг на щастие, в който усмивката ви е сияела като слънце. Припомнете си колко е хубаво да се усмихваш. И се усмихнете. Усмивката има едно уникално свойство – първоначално може и да се усмихвате насила, но правейки го, настроението се подобрява и много скоро усмивката става искрена.

Вдъхновение

Вие сте вдъхновение, дори и да не ви се струва така. Някъде навън или пък близо до вас има човек, за когото вие сте вдъхновението. Вие сте му дали нещо, което никой друг не е успял. Малка искра в точния момент. Всеки вдъхновява някого и вие не сте изключение – вие сте нечие вдъхновение.

Красива сте

Вие сте Богиня. Силна, изящна, талантлива и интелигентна, вие светите в тъмнината, за да озарите нечии път. Припомнете си това и никога, никога не се съмнявайте в него!

Вие сте ценна

Всъщност безценна. Когато ви е тежко, опитайте да си спомните, че около вас има хора, които ви обичат безусловно, разчитат на вас, имат нужда от вас. Никога не подлагайте под съмнение собствената си стойност.