Как да предпазим детето от разглезване

Истината е, че проявите на инат и горещ темперамент у децата са нещо естествено.

Желанието у детето да щурее, да прави бели, да се заинатява, упорито да устоява позицията си, да се държи като разглезен малък принц или принцеса – всичко това са абсолютно нормални явления, съпътстващи процеса на растежа и развитието на малкия човек.

Проявата на характер и упоритост е и израз на вроденото желание у детето към самостоятелност. Такива ситуации понякога повишават личната му увереност и самочувствие. От тази гледна точка не е желателно да се потиска това поведение, но не бива и да се подстрекава.

Ето как да предпазим малкия немирник от разглезване, но така че да не излизаме от рамките на добрия тон:

1. Постъпки и награди

Не приемайте лошото поведение на детето си за нещо нормално. Не допускайте то да се превърне в негов навик. Не угаждайте на всяка негова прищявка за играчка. По-добре е подаръците да бъдат заслужени и дадени по повод.

Не заливайте малчугана си с такива по всяко време. Той лесно може да свикне с това и когато не получи поредния очакван без повод подарък, лесно да се разстрои и дори да ви се разсърди. Угаждайки на всяка негова прищявка, няма да направите услуга на малкия човек.

Мъникът трябва да се научи, че не всичко на този свят идва даром, и че трябва да положиш нужните усилия, за да го заслужиш.

2. Придържайте се към това, което казвате – децата се нуждаят от граници

Не се отклонявайте от думите си, когато говорите с детето си. Ако сте му казали, че ще изяде едно блокче шоколад, а след това то пожелае да му дадете още едно, не се поддавайте на манипулативните му тактики да ви спечели на ваша страна – прегръдки, тъжна физиономия, хлипове, дори рев.

Просто бъдете твърди в позицията си и със спокоен и уравновесен тон му обяснете, че блокчето ще почака до утре.

3. Направете си списък с правила

Най-добрият пример, който можем да дадем в случая, е детският магазин – любимото свърталище на всяко дете.

Първо, ако не възнамерявате да зарадвате малчугана с подарък, по-добре изобщо не го водете в детския магазин, където със сигурност той ще поиска подарък за себе си.

И второ, създайте си задължително списък с правила, едно от които ясно и категорично да посочва на детето как то да се държи, когато влиза в детски магазин. Толкова много играчки, толкова много изкушения няма как да не въздействат на малкия любопитко.

Така че едно такова правило от типа на: “Само една играчка и довиждане до следващия път!“ никога не би било излишно. Идеята е малчуганът да не пищи и да не плаче, докато не получи своето.

4. Насърчавайте вашия малък помощник

Истината е, че малките деца понякога могат да бъдат доста егоцентрични. Те често си мислят, че светът се върти около тях и че всички трябва да се съобразяват с техните желания. Важното в случая е да се покаже на децата как трябва да помагат на другите, как да проявяват повече внимание и разбиране към нуждите и потребностите и на другите.

Например, помолете мъника да извади няколко дрешки от пералнята, да нареди салфетките на масата или да ви помогне с поливането на цветята. Ще останете удивени от ентусиазма и желанието на малкото човече да откликне на молбата ви.

Имайте предвид, че децата след 3-годишна възраст започват да търсят одобрение за постъпките си от своите родители. Затова и обичат да демонстрират добри дела и готовност да се включват в домашните задължения.

5. Научете детето на добри маниери

Думичките “заповядай“, „моля“ и „благодаря“ вършат същински чудеса. Родителският модел на поведение е от изключителна важност за доброто възпитание на детето. Когато пред него стои добър пример за подражание, мъникът неминуемо започва да попива и възприема от него.

Така че, ако искате да култивирате у малкия човек добри маниери, вие самите трябва да ги притежавате и да демонстрирате по всяко време, докато общувате с него.

Ако мъничето ви подаде чаша с вода например, не забравяйте да му благодарите. Ако ли пък случайно му обърнете гръб или без да искате го настъпите по крачето, бързо му се извинете.

6. Насърчавайте необходимостта от независимост Никога упорствайте и не стискайте насила ръчичката, която иска да се освободи, за да приветства на воля минаващия високо горе самолет.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Не се противете на нововъзникналите идеи у малкия беладжия за преподредба на домашния интериор. Дори хитричко може да се възползвате от тази естествена потребност за ред и хармония, като стимулирате прибирането, например на играчките в големия кош.

Не навлизайте и не нарушавайте пространството от избраното от малчугана любимо кътче. Това е неговата малка територия, където малкият господар сам да взима или оставя чашката си с вода.

Уважавайки създадените от самото дете ритуали, ние успешно съдействаме то да се чувства по-комфортно и сигурно в заобикалящата го среда.

Толерирайки неговата самостоятелност, ние му помагаме да изгражда своя характер, идентичност и самочувствие.

7. Бъдете положителен модел за подражание

И накрая, не забравяйте, че децата копират всяка реакция, постъпка и поведение на родителите си. Затова внимавайте какво говорите и как се отнасяте към околните в тяхно присъствие, както и към самите тях.

Не забравяйте, че следващия път, когато детето ви избухне гневно срещу вас, това може да е огледално отражение на вашето собствено поведение.