Как да разпознаем Бай Ганьо в чужбина ?

Всяка нация своите отличителни черти – немците са студени, испанците топли, а руснаците – пияни.

А какви са отличителните маниери на българската нация ?

За българите в чужбина не е трудно да познаят кои са сънародниците им измежду всички граждани дори без да си говорят с тях. Може би защото и ние имаме своите натрапчиви черти, които издават балканската ни душа.

 1. Българинът винаги ще те прецака.

  Всеизвестното правило, когато си в друга страна е „НЕ ВЯРВАЙ НА БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА“. Донякъде сме заслужили тази фраза, защото българинът винаги ще се опита да мине метър, дали в работа, дали с приятели и дори в семейството. По природа българинът е хищник, в него живее инстинкта за самосъхранение, затова в много случаи той се възползва от „новаците“.

 2. Замърсява природата

  Нашата свободна „демократична“ страна, членка на ЕС не налага никакви санкции и глоби на замърсителите на природата. Така нашето поколение е възпитано да не цени околната среда, затова често можете да видите Байганьовци, които да изхвърлят отпадъците си скришом зад някой храст или през прозорците на колите си.

 3. Българинът винаги има право

  Българинът винаги е готов да се скара с всеки, който не е съгласен с неговото мнение. За него не е проблем да се развика на продавачката в супермаркета, ако е объркала сметката. Голямата опашка от чакащи зад него също не го притеснява, все пак той е отишъл, за да даде парите си.

 4.  Невъзпитан

  Обществените норми на поведение и благоприличието не са в неговата природа и част от възпитанието му. Та, какво лошо има да извика на Гошо с пълно гърло, който е на съседната улица?

  Правилото „пилето и рибата се ядат с ръце“, важи с пълна сила за него, няма достатъчно голяма хапка, която да го накара да посегне към ножа.

 5. Несъобразителен

  Не си истински българин, ако не теглиш една българска на клетия минувач, който едва не падна след като го блъсна.

  Несъобразителността му е в кръвта, той наистина не разбира защо приятелите му му се сърсдят, когато се смее в сериозни ситуации, или забравя да си тръгне от тях.

  Тази хумористична статия не цели да обиди нашите сънародни в чужбина, а да покаже над кои наши трябва да поработим по-усърдно.

Автори: Габриела Димитрова и Стела Николаева