Как да съхраним приятелството

Хората са твърде различни и дори и в най-здравите приятелства идва момент, в който може и да се получи недоразумение. А то пък да прерасне в сериозен спор, който да заплаши стабилните до момента отношения. Как да се измъкнете от подобна ситуация, без да загубите приятелството си?

Погледнете на ситуацията от перспективата на другия

Не чакайте прекалено дълго, преди да се обадите на приятелката/я си и да помолите двете да обсъдите нещата. Възможно е другият човек да не е готов или изобщо да не поиска да разговаря, бъдете подготвени за такава вероятност и кажете нещо от рода на „Просто искам да съм сигурна, че разбирам твоята страна, приятелството ни е важно за мен“.

Обяснете чувствата си

Но използвайте „аз“ и „ние“. Не залагайте на изрази като „ти ме нарани/направи нещо..“. Всъщност никога не използвайте „ти“. Опитайте да обясните цялата ситуация с „аз“ и „ние“, така няма да оставите впечатление, че насаждате чувство на вина, а напротив, че поемате отговорност за трудната ситуация.

Дайте на другия малко пространство

Ако сте направили всичко по силите си, и вашият приятел все още е сърдит, може би просто има нужда от време. Дайте му го. Спрете с непрестанните телефонни обаждания, и-мейли и съобщения – това няма да го накара да ви прости по-бързо.

Извинете се

Бъдете откровени със себе си – ако наистина не сте били прави за нещо, извинете се. Дори не подозирате колко силно може да бъде искреното разкаяние.

Говорете за причината

Ако сте на ниво разговори, обсъдете каква беше причината за скарването – може би просто денят е бил кофти и сте си го изкарали един на друг. Кажете си всичко.

Поканете другата страна да излезете през уикенда

Направете първата крачка – поканете приятеля/ката си да излезете през уикенда. В началото ще е малко странно, но заедно трябва да преодолеете случилото се и да продължите напред.