Как да спечелите повече пари, когато продавате колата си

Закупуването на автомобил, независимо дали е нов или употребяван, е дълъг и труден процес, който включва  сравняване на няколко модела, преминавайки от една автокъща в друга търси за оферти.

Има обаче  начини да се оптимизират усилията и да се поставят на пазара за автомобили втора ръка на по-изгодна цена. След тези съвети ще бъде по-лесно да се продаде колата за подходяща сума. Потенциалните купувачи ще бъдат справедливи и ще бъде по-лесно да извършат операцията.

ОЗНАЧАВАЙТЕ ВАШАТА СТОЙНОСТ
За да избегнете скок в басейна,е важно да знаете в какъв ценови диапазон се движи колата. Опциите за получаването му са основно две: цената или търсенето на страници на втора ръка за единици със сходни характеристики (цените в този случай вероятно са малко завишени).

Що се отнася до оценката, много уебсайтове, посветени на закупуването на използвани модели, го предлагат безплатно. Това е прост и бърз процес, но оценката има тенденция към спад (вашият бизнес е да препродаде колата по-късно). В допълнение, цената се получава въз основа на марката, модела, старшинството и километър, без други подробности. Тя обаче служи като ориентация.

БЪДЕТЕ НАЯСНО КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ

Всеки има склонност да си придава по-голямо значение от това на другите: искат много, когато искат да продават и предлагат малко, когато искат да купят. Така че няма друг избор, освен да бъдем реалисти  и да се оцени самостоятелно – критично състояние на превозното средство: пробег, мощност, ниво на оборудване, състояние, поддръжката, история на авариите … направи този анализ и ще ти бъде по-лесно да измислиш реална цена продажба.

СЛОЖЕТЕ ГРАНИЦА

Възможно е цената да се повиши  (и потенциалният клиент е готов да я плати), ако са обхванати редица подробности, които не трябва да включват много плащания. След като последният ITV,  че промяната на маслото вече е извършена ,  взима нови колела и че основната поддръжка е актуална, винаги са добре приети от купувача.

ПОДЧЕРТАВА ДОБРОТО И ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЛОШИТЕ

Предупреждавайте се за слабите места на автомобила (аварии, малки повреди, неизправности …) няма да ви накара да плащате повече за колата, но това е честно. Освен това, не предупреждавайте, че ще играе ясно срещу вас: да го видите лично или да го докажете, купувачът ще използва всички тези точки, за да намали цената много повече, отколкото сте си помислили.

По същия начин изведете всичко, което имате: ако е надеждно, ако не ви е дало проблеми във времето, което сте имали, ако има специален завършек, наличните допълнителни артикули  и т.н.

ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ВАЖНО

Изглежда очевидно, но погледнете страниците за продажби на втора ръка не е толкова ясно. За да продават продукта, трябва да се покаже , че в най-добрата си състояние: чист автомобил, чист интериор и направи добри фотографии , в които да оценят качеството на колата ти. Тя ще се отличава сред огромното количество превозни средства за продажба, които населяват мрежата.