Как да запазим плодовете и зеленчуците по-дълго свежи

Празничният сезон е в разгара си. Трапезите и хладилниците изобилстват от храна.

Колкото и богато да хапват празнуващите обаче, има голяма вероятност да им остане значително количество хранителни продукти. Особено трудни за съхранение са бързо развалящите се плодове и зеленчуци. На помощ в случая може да се „притече“ обикновената домакинска гъба, пише БТА.

Широко разпространеното схващане е, че плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват в долната част на хладилника, за да се запазят възможно най-дълго. Някои експерти препоръчват херметично съхранение или специални контейнери.

„Номерът“ с домакинската гъба обаче е къде-къде по-практичен, според канала в YouTube на експертите по домакински „хитринки“ HouseholdHacker.

Идеята на спецовете е да се поставят чисти и сухи домакински гъби на дъното на чекмеджетата в долната част на хладилника, в които се съхраняват плодовете и зеленчуците.

Логиката е, че гъбите ще попият влагата – основната заплаха за бързото разваляне на нетрайните продукти, и те ще запазят свежестта си за по-дълго време.