Каква е ползата от йо-йо диетите

Въпреки че обикновено водят до възвръщането на предишното тегло, йо-йо диетите могат да бъдат полезни, твърдят експерти от САЩ и Великобритания.

Американският специалист д-р Дейвид Алисън от университета на Алабама е установил в изследване с мишки, че повтарящите се „ударни хранителни режими“ не вредят на страдащите от затлъстяване гризачи, пише БТА.

В действителност подложените на „серийни диети“ животни живеят по-дълго от събратята си, които не са спазвали хранителен режим за отслабване. Откритието на д-р Алисън противоречи на широко разпространеното схващане, че йо-йо диетите са вредни и трябва да се избягват.

Представяйки изследването си на годишната среща в Бостън на Американската асоциация за напредък в науката, експертът е сравнил йо-йо диетите с профилактичните зъболекарски прегледи.

„Ако посещавате зъболекаря за профилактика на всеки шест месеца, той може да открие плака по зъбите. След като я почисти, ще ви връчи четка и конец за зъби и ще ви изпрати с препоръка да продължавате да се грижите добре за денталното си здраве. При следващото посещение шест месеца по-късно плаката отново ще е налична. Същото е и с диетите. Никой не определя случилото се при зъболекаря като провал, напротив, ще ви кажат, че всичко е ОК“, обяснява д-р Дейвид Алисън.

Подобно мнение застъпва и британската експертка по хранене Сюзън Джеб от Оксфордския университет. Според нея е по-добре хората да се опитват да отслабват, отколкото да не правят нищо.

„Като цяло спазването на диети си струва, дори ако впоследствие предишните килограми се завърнат“, казва Джеб.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Професор Тим Спектър от лондонския Кралски колеж обаче остава противник на йо-йо диетите.

„Данни от изследвания с хора свидетелстват, че ударните хранителни режими са свързани с натрупване на тегло в дългосрочен аспект“, отбелязва експертът.

Британецът се позовава на проучване с 5000 близнаци. Участниците в него, придържали се към йо-йо диета, след време са били по-тежки от еднояйчните си близнаци, които не са се придържали към ударен хранителен режим.