Какво още не знаете за марихуаната ?

Марихуаната е добре познато на всички растение, употребявано от човека с оглед на психоактивното му въздействие.

Марихуаната обикновено е зелена на цвят, но може да бъде оцветена в различни оттенъци на сиво, кафяво или лилаво в зависимост от сорта, условията на отглеждане, начините на приготвяне и съхранение. Има специфичен мирис, който се определя от съдържащите се в нея терпени и може да се опише като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено.

Най-честата и форма на употреба е пушенето, но се използва успешно, както в храни, така и в напитки.

Действие

Марихуаната усилва текущото настроение, като предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Според употребяващите, „тревата“ има успокояващо действие и им помага да се справят със стреса; позволява възприемането по различен начин на музика и други изкуства.

Марихуаната има значително негативно влияние върху краткосрочната памет, но не и върху дългосрочната такава или върху способността за самоконтрол. Употребяващите твърдят, че тревата засилва въображението им и творческите способности (особено в областта на изкуството), желанието за общуване, способността да откриват нови аспекти у познати неща, вниманието към детайлите и възможностите за намиране на асоциации и взаимовръзки; същевременно пречи на концентрацията, боравенето с числа, ученето, точното чувство за време и фината координация на движенията.

От къде произлиза 420 ?

4204:20 или 4/20 е кодов термин и жаргонен израз, произлизащ от Северна Америка използван като начин за упоменаване употребата на канабис или за идентифициране на канабис културата. Терминът също така се използва за споменаване на пушене на марихуана в 4:20 (сутрин или вечер) и празнуването на субкултурен празник на марихуаната на 20 април всяка година (от 04.20).

Най-известнaта история за произхода на израза споменава група тинейджъри от Сан Рафел, Калифорния през 1971 наричаща себе си Waldos, които в опитите си да открият изоставен терен засят с канабис решават да си уговорят срещи в 4:20 пред статуята на Луи Пастьор в двора на своята гимназия. Въпреки че многобройните им опити да открият посевите от канабис се провалят, изразът 4:20 Луи се запазва като популярен израз упоменаващ място и час за консумация на канабис сред учениците.

Поради последвалата огромна популярност на израза, 20 април се обособява като официален празник на канабис културата, ден за шествия и борба за легализация на употребата.

Изразът не спира да бъде изключително популярен като интересен факт е че през 2014 щата Колорадо решава да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-та миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

Приложение в медицината

Течен екстаркт от Cannabis indica, Американско обединение на собствениците на дрогерии (American Druggists Syndicate), преди 1937 г.

Медицински канабис или медицинска марихуана се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди, като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД), при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми. Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много култури.

Медицинският канабис може да се прилага по различни начини, включително чрез изпаряване или пушене на сушени пъпки, консумация на екстракти и прием на капсули. В някои страни се предлагат синтетични канабиноиди като лекарства с рецепта, например: дронабинол, наличен в Съединените щати и Канада, и набилон – в Канада, Мексико, Обединеното кралство и Съединените щати.

В повечето части на света употребата на канабис за развлечение е незаконна, но медицинската му употреба е разрешена в някои страни, включително Австрия, Канада, Финландия, Германия, Израел, Италия, Нидерландия, Португалия и Испания. Федералното законодателство на САЩ забранява всякаква употреба на канабис, въпреки че 20 щата и окръг Колумбия са легализирали употребата му в щатското си законодателство.

Още информация